Chrysant

De chrysant is door zeevaarders en ontdekkingsreizigers is de bloem in de 17e eeuw uit Japan meegenomen naar Europa en sindsdien een belangrijke snijbloem.

De herkomst van de chrysant is vrijwel onbekend. In China worden al eeuwenlang chrysanten geteeld en in Japan, het land van de rijzende zon, is de chrysant een heilige bloem die bij veel ceremonies wordt gebruikt.

 

 

Naam Omschrijving

Bacardi Sunny

11c Chrysant Bacardi Sunny

Feeling Green Dark

24c Chrysant Feeling Green Dark

Bartoli

570A09271

Belicia pink

570A09541

Grand Salmon

570A09601

Anastasia Dark Green

570A09951

Fuego

Fuego2

Santini Pinky Rock

Santini PinkyRock

Bouncer

570A09821 kopie

Zembla

570A09831

Varese

570A00251

Limoncello

570A00311

Zembla lime

570A00451

570A00571

Serenity

570A00811

copa

570A00951

Pip Salmon

570A01851

Baltazar

570A01911

Magnum

570A02021

Managua

570A01121

  • Chrysanten kunnen in de koelcel droog bewaard worden bij 2-5° C. Om de bloemen en het blad niet slap te laten worden, is het verstandig de bloemen na enkele dagen, wel op een klein laagje water te zetten.
  • Chrysanten houden van schone vazen of emmers met schoon water.
  • Snij de stelen 3-5 cm af met een scherpe snoeischaar of mes.
  • Zorg ervoor dat er geen blad in het water hangt, zeker wanneer er met andere bloemen gecombineerd is.
  • Vul de vazen regelmatig bij; chrysanten drinken veel.
  • Vooral chrysanten van buiten kunnen een enigszins houtige steel hebben, waardoor de wateropname bemoeilijkt wordt. Een houdbaarheidsmiddel is hierbij dan ook noodzakelijk.
  • Let er echter op dat de bloemen niet vochtig kunnen worden door een te hoge luchtvochtigheid of door condensatie in het cellofaan.
  • Pluischrysanten worden vaak aangeboden met een beschermend cellofaan rondom de bloem. Wanneer dit cellofaan enigszins nat gesproeid wordt is het gemakkelijk te verwijderen, zonder dat de bloem wordt beschadigd.
  • Chrysanten van buiten dienen op water bewaard te worden, omdat deze een houtige steel hebben en de wateropname moeilijker is dan bij de kruidachtige stelen van kas chrysanten.
  • Laat de chrysanten eerst schoon water zuigen (in de verpakking). 
  • Verwijder het overtollige blad, zodat er geen blad in het water hangt. 
  • Snij met een scherp mes een stukje van ongeveer 3 cm van de stengel. 
  • Gebruik schone vazen die vooraf gereinigd zijn met bleekwater. 
  • Zet de chrysanten bij voorkeur in schoon water. Vul regelmatig bij; chrysanten drinken veel. 
  • Met snijbloemenvoedsel staan ze langer en gaat het water niet ruiken. De bloemen komen mooier open en staan langer. Voeg eventueel een druppel chloor toe om aanslag in de vaas en vuil water te voorkomen.
  • Het water eenmaal per week verversen en de bloemstelen weer iets afsnijden.
  • Zet de bloemen niet in de volle zon of bij een andere warmtebron.

Eigenschappen
Wetenschappelijke naam
Chrysanthemum
Familie
Asteraceae
Synoniemen
Dendranthema
Kleuren
Wit, rood, geel, roze, paars, oranje, groen, tweekleurig, multicolor.
Herkomst
Door zeevaarders en ontdekkingsreizigers is de bloem in de 17e eeuw uit Japan meegenomen naar Europa en sindsdien een belangrijke snijbloem.
Betekenis
Lang leven, waarheid, geluk.
Flower buddies
Seizoensbloemen, Freesia, Gerbera.
Houdbaarheid
Chrysanten blijven 7 tot 21 dagen goed (afhankelijk van land van afzet, transport- en opslagtijd, toevoegen van snijbloemenvoeding, versheid en omstandigheden bij de consument).
Seizoen
jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
                       

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief...

en ontvang iedere maand extra (exclusieve) inspiratie in je mailbox!

Niet meer weergeven ×