Freesia

De Freesia is een knolgewas uit de familie van de Iridaceae waar ook de Iris en Gladiolus toe behoren. Met zijn elegante takopbouw en mooie kam met bloemen is de Freesia een uitzonderlijke bloem.

De Freesia komt van oorsprong uit de Kaapkolonie in Zuid-Afrika. Het wordt ook wel ¨Kaaps lelietje der dalen¨ genoemd. De bloem kreeg zijn naam rond 1830 van de botanicus Ecklon, een verzamelaar van planten in Zuid-Afrika. Hij vernoemde het gewas naar een vriend van hem, de Duitse medicus F. Freese. De eerste kweekactiviteiten werden aan het eind van de 19de eeuw in diverse Europese landen opgestart en zetten zich gedurende de eerste helft van de 20ste eeuw voort. 

De Freesia staat symbool voor onschuld, onafhankelijk welke kleur. Symbool staat de bloem voor het 7e huwelijksjaar. Na 7 jaar huwelijk zou de onrust kunnen toenemen en met de Freesia wordt dan nog eens de onschuld en de eerbaarheid van de liefde bevestigd. Ideaal om te gebruiken voor alle klanten die 7 jaar geleden een bruidsboeket in de bloemenwinkel hebben gekocht en hen op deze wijze met Freesia aan te herinneren.

Naam Omschrijving

Maya

Freesia geel Maya2

Pink Passion

Freesia hard roze Pink passion2

Mercurius

Freesia lila Mercurius2

Volante

Freesia wit Volante2

 • Freesia kan in de koelcel bewaard worden bij 2-5° C.
 • Om de bloemen en het blad niet slap of geel te laten worden, is het verstandig de bloemen na enkele dagen wel op een klein laagje water te zetten.
 • Snij de stelen enkele centimeters af met een scherpe snoeischaar of een scherp mes.
 • Plaats de Freesia in schone emmers of vazen met schoon water,
 • Een houdbaarheidsmiddel (bijvoorkeur speciaal voor bolbloemen) zorgt ervoor dat de bloemen mooi open komen, zelfs de kleinste knoppen op de kam, en dat het water niet vervuild door bacteriën. De Freesia’s zullen bij een hogere temperatuur mooi open komen, mits zij, vooral in de wintermaanden, niet te onrijp zien ingekocht.
 • Bij het maken van tafeldecoraties voor diner en buffet is het belangrijk rekening te houden met de geur van sommige cultivars, dit kan de smaak van het eten beïnvloeden.
 • Let er echter op dat de bloemen niet vochtig kunnen worden door een te hoge luchtvochtigheid of door condensatie in het cellofaan in verband met Botrytis. Bij Freesia wordt dit vaak stippen of pokken genoemd door de kleine plekjes op de bloemen.

 

 • Snij van de Freesia een stukje van het ondereinde van de steel.
 • Zet ze op koud water.
 • Voeg snijbloemenvoeding toe (speciaal voor bolbloemen of algemeen). Dan zullen zelfs de kleinste knoppen van de kam open komen. Indien er niet de beschikking is over snijbloemenvoedsel kan ook een schepje suiker aan het water worden toegediend, een Freesia heeft veel energie nodig voor het open komen.
 • De vaas moet regelmatig bijgevuld worden.
 • De beste plek voor Freesia is een koele plek. In de warme kamer, naast warmtebronnen of in de volle zon zullen de bloemen sneller uitbloeien.
 • Freesia’s mogen niet naast fruit staan omdat het ethyleengas, wat het fruit af geeft, de bloemen snel verouderd.
 • De bloemen zijn alleen voor decoratie en niet voor consumptie.

Eigenschappen
Wetenschappelijke naam
Freesia
Familie
Iridaceae
Kleuren
Wit, rood, blauw, geel, roze, paars, oranje, tweekleurig, multicolor.
Herkomst
Kaapskolonie in Zuid Afrika
Betekenis
Liefde, trouwe liefde, vriendschap.
Flower buddies
Seizoensbloemen, chrysant.
Houdbaarheid
Freesia blijft 7 tot 14 dagen goed (afhankelijk van land van afzet, transport- en opslagtijd, toevoegen van snijbloemenvoeding, versheid en omstandigheden bij de consument).
Seizoen
jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
                       

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief...

en ontvang iedere maand extra (exclusieve) inspiratie in je mailbox!

Niet meer weergeven ×