Hyacint

Wanneer je een Hyacinth,ruikt, weet je dat de lente is aangekomen. De meest geurige van alle lentebloemen is een gewilde ingrediënt in parfums.

De hyacint is vanuit Turkije, Syrië en Libanon naar Europa gekomen rond 1560, maar het zou nog een paar eeuwen duren voordat iedereen ervan kon genieten. Rond de 17de en 18de eeuw waren hyacinten nog zo exclusief dat alleen een paar welgestelde liefhebbers ze in de kas hadden. Nu is de hyacint een van de belangrijkste in Nederland geteelde bolgewassen.

Naam Omschrijving

570A0772

570A0785

  • Bewaar Hyacinthus zo koel mogelijk om doorrijpen te voorkomen. Een temperatuur van bij 2 – 5 graden Celsius is het beste, hoe koeler hoe beter.
  • Spoel de stelen goed af voordat ze op water worden gezet, zodat zandresten verwijderd worden.
  • Snij de bloemen nooit af. Laat dus altijd bolbodem aan de steel zitten, dit bevordert de wateropname en daardoor de uitbloei. Wanneer de bolbodem wordt afgesneden dan is de houdbaarheid veel minder, omdat de wateropname dan afneemt en de stelen hierdoor slap worden. Bijkomend voordeel is dat de steel een extra stukje lengte heeft gekregen.
  • In de verkoopruimte kunnen de bloemen op een paar centimeter water worden gezet om te voorkomen dat bloemstelen slap worden.
  • Voor verwerking in bloemwerk en boeketten de bloemen eerst voorwateren.
  • Bij verwerking in steekschuim is het handig eerst met een stokje een gaatje voor te prikken zodat de bloem makkelijker gestoken kan worden.
  • Wordt de hyacint verwerkt in een mengboeketten, is het belangrijk dat de stelen iets korter zijn dan die van de andere bloemen waar wel een stukje afgesneden wordt. 
  • Opvallend is dat hyacinten en Narcissen prima samen gaan. In tegenstelling tot andere bloemen heeft narcissenslijm geen negatieve invloed op hyacinten, zoals bladverbranding en bloemverdroging.
  • Snijhyacinten moet je nooit afsnijden aan de onderkant van de steel. Het stukje bolbodem aan het ondereind van de steel zorgt ervoor dat de bloem langer mooi blijft en het water beter opneemt.
  • Zet de bloemen in een brandschone vaas met schoon leidingwater.
  • Glazen vazen zijn het beste, want die zijn gemakkelijker schoon te maken dan andere materialen. Bovendien kun je dan makkelijk zien of er nog genoeg water in zit. Om echt alle bacteriën te doden, kun je de vaas het beste schoonmaken met een beetje chloor.
  • Voeg, in de juiste dosering, de bijgeleverde snijbloemenvoeding toe. In de snijbloemenvoeding zit een houdbaarheidsmiddel waarmee je hyacinten langer staan. Dit middel houdt het water namelijk vrij van bacteriën. De bloemen komen mooier open en staan langer.
  • Als je geen snijbloemenvoeding hebt, kun je ook een druppel chloor bij het water doen om aanslag in de vaas en vuil water te voorkomen.
  • Er is speciale snijbloemenvoeding voor bolbloemen, maar algemene werkt ook goed.
  • Vul het water regelmatig bij en ververs het water om de 3 dagen. Voeg dan ook weer snijbloemenvoeding toe.
  • Hyacinten kun je het beste op een zo koel mogelijke plek neerzetten. In een warme kamer, in de volle zon of bij andere warmtebronnen bloeien ze sneller uit.
  • Zet je bloemen niet in de buurt van de fruitschaal. Fruit geeft van nature ethyleengas af. Dit hormoon zorgt ervoor dat bloemen sneller verouderen.

Eigenschappen
Wetenschappelijke naam
Hyacinthus
Familie
Hyacinthaceae
Synoniemen
Hyacinth
Kleuren
Wit, rood, geel, roze, paars, oranje, groen, tweekleurig, multicolor
Herkomst
Turkije, Syrië en Libanon
Betekenis
Macht, vrede
Flower buddies
Groenmateriaal, bladmateriaal, bolbloemen.
Houdbaarheid
Hyacinten blijven 5 tot 12 dagen goed (dit hangt onder andere af van het toevoegen van snijbloemenvoeding, de versheid van de bloemen en de omstandigheden bij jou thuis).
Seizoen
jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
                       

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief...

en ontvang iedere maand extra (exclusieve) inspiratie in je mailbox!

Niet meer weergeven ×