Hortensia

Met een bloem die 25 centimeter in diameter kan bereiken is de Hortensia een enorme eye catcher! De veranderende kleuren van de bloemen maken de Hortensia extra speciaal. In de loop van het seizoen krijgen de bloemen een groene tint in combinatie met de oorspronkelijke kleur. Hortensia's die tijdens deze periode worden gesneden, hebben een langer vaasleven.

SRGBHydrangea blue close

De fascinerende vorm van de hortensia doet denken aan een oude waterkruik. Dat vond plantkundige Grovonius in 1739 in elk geval. Hij voegde de woorden ‘hydro’ (=water) en ‘angeion’ (=vat of kruik) samen en gaf zo Hydrangea haar naam. Grovonius was indertijd verrukt over deze ‘nieuwe’ plant. Nieuw in Europa dan. Pas rond 1735 maakte we in deze contreien kennis met de eerste Hydrangea. Rijkelijk laat: de hortensia werd al eeuwen in Chinese en Japanse tuinen gebruikt. Maar Hydrangea blijkt nog ouder. Door onderzoek van fossiele resten weten we dat de hortensia 140 miljoen jaar geleden al bestond!

Minnares Hortense

De naam ‘hortensia’ kwam voor het eerst voor in 1771. Verzonnen door de Franse plantkundige Philibert Commerson. Het vermoeden bestaat dat hij de plant naar een vrouw vernoemde. Wellicht zijn minnares of een bekende astronome uit zijn vriendenkring? Ook dames uit de hogere kringen werden genoemd als zijn inspiratiebron. Zoals koningin Hortense , dochter van Josephine de Beauharnais en Napoleon. Of Hortense de Nassau, dochter van de prins van Nassau. Wie de werkelijke naamgeefster was? Het zal altijd een mysterie blijven.

Naam Omschrijving

SRGB Hydrangea white

SRGB Hydrangea blue 2

SRGBHydrangea green purple

 • Het verzorgen van Hydrangea in de winkel vraagt de nodige aandacht.
 • Laat de bloemen tijdens het transport en opslagfase in de hoes of doos staan om uitdrogen en beschadigen te voorkomen. Let er op dat de bloemen en het blad niet vochtig kunnen worden door een te hoge luchtvochtigheid.
 • De ideale bewaartemperatuur is 8 graden Celsius.
 • Snijhortensia’s doen het slecht in een metalen vaas of emmer. Glazen vazen zijn ideaal. U kunt dan gemakkelijk de hoeveelheid water en de kwaliteit ervan controleren.
 • Snij een stukje van de steel voor betere wateropname.
 • Zet de bloemen op voldoende vers koud water.
 • Gebruik altijd snijbloemenvoedsel. Het zorgt voor het volledig open gaan van de bloemen en houdt het blad groen en stevig. Bij verse snijhortensia's geeft snijbloemenvoedsel een verlenging van de houdbaarheid van ruim een week.
 • Geef uw klant bij de verkoop van snijhortensia’s ook altijd snijbloemenvoedsel mee.
 • Verse snijhortensia’s houden niet van droogte. Gebruikt u ze in steekschuim? Zorg dan voor voldoende water, dan blijven ze langer mooi.
 • Nemen de bloemen geen water meer op en wordt het blad slap? Verwijder dan het blad van de bloemstelen en haal het water uit de vaas. Zet de bloemen terug in de vaas zonder blad en water. De bloemen zullen dan naar verwachting in z'n geheel opdrogen en kan men er nog maanden plezier van hebben!
 • Snijhortensia’s doen het slecht in een metalen vaas of emmer. Glazen vazen zijn ideaal. U kunt dan gemakkelijk de hoeveelheid water en de kwaliteit ervan controleren.
 • Zorg voor een schone vaas.
 • Snij een stukje van de stelen af voor betere opname van water en snijbloemenvoedsel.
 • Verwijder altijd overtollig blad en onvolgroeide of overbodige zijscheuten.
 • Gebruik altijd snijbloemenvoedsel. Het zorgt voor het volledig open gaan van de bloemen en houdt het blad groen en stevig. De verse snijhortensia’s blijven er veel langer mooi door.
 • Vul de vaas met 2/3 water en voeg snijbloemenvoedsel toe voor u de snijhortensia’s in de vaas schikt.
 • Voorkom blad in het water: dat zorgt voor vervuiling.
 • Zodra de bloemen in de vaas staan, zijn ze gevoelig. Ze houden niet van:
  het verplaatsen van de vaas
  het roeren van het water in de vaas
  het bijvullen van het water
  het staan op de tocht, in de felle zon of te dichtbij de verwarming.
 • Fruit produceert gassen waardoor de bloemen snel verouderen.
 • Zijn de bloemen bij ontvangst slap? Snijd dan vijf cm van de steel af en pak ze in (liefst watervast) papier. Laat de bloemen circa drie uur in een koele ruimte water opnemen en herstellen. Zet ze vervolgens in een (liefst glazen) vaas. Als de bloemen nog steeds slap zijn, kunt u ze nog bevochtigen met een plantenspuit.
 • Worden de bloemen slap na een paar dagen in de vaas? Snij de stelen opnieuw schuin af en bevochtig de bloem voorzichtig met een plantenspuit.

Eigenschappen
Wetenschappelijke naam
Hydrangea
Familie
Hydrangeaceae
Synoniemen
Hydrangea
Kleuren
Wit, rood, blauw, geel, roze, paars, groen, tweekleurig, multicolor
Herkomst
China and Japan
Betekenis
Kracht, kalmte
Flower buddies
Grassoorten, bladsoorten, rozen, veldbloemen.
Houdbaarheid
Nemen de bloemen geen water meer op en wordt het blad slap? Verwijder dan het blad van de bloemstelen en haal het water uit de vaas. Zet de bloemen terug in de vaas zonder blad en water. De bloemen zullen dan naar verwachting in z'n geheel opdrogen en kan men er nog maanden plezier van hebben!
Seizoen
jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
                       

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief...

en ontvang iedere maand extra (exclusieve) inspiratie in je mailbox!

Niet meer weergeven ×