Lelie

De lelie is een bolgewas wat zich bij vele gelegenheden laat toepassen. Het assortiment ontwikkelt zich steeds meer door met andere groepen. Vroeger kenden we vooral de Aziatische Groep met heldere bloemkleuren, een groter aantal bloemknoppen en bloemen, kleinere bloemen, fijner blad en de meeldraden geven af. De Oriental Groep kent de meeste kleuren in roze en wit of tweekleurig, heeft grotere bloemknoppen en bloemen, een grover blad, zwaardere stelen en is sterk geurend.
De van oudsher meest traditionele groep is de Lilium Longiflorum Groep met grover blad en een trompetvormige bloem. De meeste cultivars zijn wit, maar er zijn ook rode en roze cultivars. Longiflorum, wat ‘met lange bloemen’ betekent, hebben een lichte geur. Door het kruisen van twee verschillende groepen is de LA Groep ontstaan. Deze heeft lichte pasteltinten, een compactere takopbouw, een grover blad en de meeldraden geven af.

Naam Omschrijving

570A0869 kopie

SRGBnashvile2

Rose Lilly

SRGBroselily3

SRGBLilium Longiflorum White Heaven

 • Lelies kunnen in de koelcel droog bewaard worden bij 2-5° C.
 • Plaats de lelies in schone emmers of vazen met schoon water.
 • Een houdbaarheidsmiddel (bij voorkeur speciaal voor bolbloemen). zorgt ervoor dat de bloemen mooi open komen, het blad niet vergeelt en het water niet door bacteriën wordt vervuild.
 • Snij de stelen 3-5 cm af met een scherpe snoeischaar of mes en verwijder de onderste bladeren. Zorg ervoor dat er geen blad in het water hangt, zeker wanneer er met andere bloemen wordt gecombineerd.
 • Een houdbaarheidsmiddel zorgt ervoor dat de bloemen mooi open komen, het blad niet vergeelt en het water niet door bacteriën wordt vervuild.
 • De lelies zullen bij een hogere temperatuur mooi open komen, mits zij, vooral in de wintermaanden, niet te onrijp zijn ingekocht.
 • Bij het maken van bloemwerk en boeketten is het belangrijk rekening te houden met de open komende bloemen en de meeldraden die daarin kunnen afgeven. Om dit te voorkomen kunnen de meeldraden verwijderd worden of voorzichtig worden ingespoten met spuitlijm, zodat zij niet kunnen afgeven.
 • Bij het maken van tafeldecoraties voor diner en buffet is het belangrijk rekening te houden met de sterke geur van sommige cultivars, dit kan de smaak van het eten beïnvloeden.
 • Let er echter op dat de bloemen niet vochtig kunnen worden door een te hoge luchtvochtigheid (RV) of door condensatie in het cellofaan.

 

 • Snij van de lelies een stukje van het ondereinde van de steel en zet ze op koud water.
 • Maak hierbij gebruik van snijbloemenvoeding. 
 • De beste plek voor lelies is een koele plek. In de warme kamer, naast warmtebronnen of in de volle zon, zullen de bloemen sneller uitbloeien.
 • Lelies mogen niet naast fruit staan vanwege het ethyleengas.
 • Het stuifmeel van de meeldraden kan vervelende vlekken op kleding geven.Er is speciaal bolbloemen houdbaarheidsmiddel voor Lilium en Alstroemeria. Dit zorgt ervoor dat zowel blad als bloem langer goed blijven. De vaas moet regelmatig bijgevuld worden.

Eigenschappen
Wetenschappelijke naam
Lilium
Familie
Liliaceae
Synoniemen
Lilium
Kleuren
Wit, rood, geel, roze, paars, oranje, tweekleurig, multicolor.
Herkomst
Japan, China, Korea
Betekenis
Eenheid, koninklijk, onschuld, vergankelijkheid.
Flower buddies
Roos, bladsoorten, grassoorten.
Houdbaarheid
Lelies blijven 7 tot 14 dagen goed (afhankelijk van land van afzet, transport- en opslagtijd, toevoegen van snijbloemenvoeding, versheid en omstandigheden bij de consument).
Seizoen
jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
                       

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief...

en ontvang iedere maand extra (exclusieve) inspiratie in je mailbox!

Niet meer weergeven ×