Zonnebloem

De zonnebloem staat voor vruchtbaarheid, vertrouwen, zelfrespect, levenslust, bewondering, kracht en loyaliteit. Een mooi cadeau voor een zwangere vrouw of een goede vriendin.

De zonnebloem, iederen kent hem en hij kan ook eigelijk overal ter wereld gezaaid worden, hij vraagt echter twee dingen een vochtige grond en natuurlijk ZON!
Zonnebloemen groeien uit een zonnebloemzaadje. Deze zaden zijn ongeveer zo groot als je pinknagel en komen voort uit de bloem van het jaar ervoor.
wie dit jaar 1 zonnebloempit zaait krijgt daar ongeveer 30 zaden voor terug. uit een pit groeit een zonnebloem. Een hoofdbloem en sommige soorten beschikken ook over een zijbloem. er zijn heel veel verschillende soorten Zonnebloemen, de meeste zijn geel maar er zijn ook soorten die chromen kleuren, oranje en ook is er een soort die prachtig donder rood wordt. 

Een zonnebloem wordt gewoonlijk 1,5 tot 2,5 meter hoog maar er zijn ook extreme varianten! echte fanatiekelingen lukt het soms om een 5 meter hoge bloem te kweken. er worden zelfs wedstrijden gehouden om die de langste zonnebloem weet te kweken.

De doorsnede van de bloem is meestal 7 tot 12 cm.. zo zijn de ook het mooist in boeketten, anders zijn ze ten opzichte van de andere bloemen veel te groot en bovendien is geel een overheersende kleur. Zonnebloemen die in moestuinen gezaaid worden bereiken echter soms zelfs een doorsnede van 30 cm! een prachtig gezicht en bovendien een hele hoop nieuwe zonnebloemzaadje voor het volgende jaar om te zaaien. Wil je zelf zaadjes verkrijgen uit je zonnnelboemen dan moet je ze laten staan. als de bloem uitlgebloeid raakt gaat alle energie van de plant naar de zaad productie. 

 

Naam Omschrijving

SRGBHelianthus

 • Helianthus kan in de koelcel op water bewaard worden bij 2° C. Wanneer de luchtvochtigheid in de gekoelde ruimte te hoog is (80% of meer) wordt het risico op Botrytis groter. Ook temperatuurwisselingen kunnen condensatie op de bloem geven.
 • Bij ontvangst van Helianthus dienen deze zo snel mogelijk behandeld te worden, om slap worden te voorkomen.
 • Plaats de bloem in schoon water, in een schone vaas of emmer.
 • Verwijder het onderste blad.
 • Gebruik een houdbaarheidsmiddel. Is er geen houdbaarheidsmiddel voorhanden, dan kan er ook een druppeltje chloor in het water gedaan worden om de bacteriegroei te remmen. Door snelle wondheling van de steel na droog liggen is een chloorpil sowieso handig.
 • Indien de bladeren of bloem onverhoopt toch slap gaan hangen is een extra behandeling noodzakelijk. Overtollig blad verwijderen kan helpen, omdat dit verdamping voorkomt. Snij de bloemen opnieuw af en draai ze eventueel strak in vochtvrij papier en laat ze enkele uren “opharden” in de koelcel. 
 • Voorkom condensatie of nat worden van de bloemen i.v.m. Botrytis. Dit wordt bij Helianthus vaak smet genoemd wanneer het op de bloemblaadjes, blad of steel zit. Ook het hart kan aangetast worden. Het is herkenbaar aan kleine zwarte spikkels of bruine plekjes op de bloemblaadjes of schimmepluis in het hart van de bloem.
 • Snijd met een scherp en schoon mes 3 tot 5 centimeter van de stengel. Je kunt hiervoor ook een scherpe snoeischaar gebruiken.
 • Verwijder het overtollige blad, zodat er geen blad in het water hangt.
 • Zet de bloemen in een brandschone vaas met schoon leidingwater.
 • Glazen vazen zijn het beste, want die zijn gemakkelijker schoon te maken dan andere materialen. Bovendien kun je dan makkelijk zien of er nog genoeg water in zit. Om echt alle bacteriën te doden, kun je de vaas het beste schoonmaken met een beetje chloor.
 • Voeg, in de juiste dosering, de bijgeleverde snijbloemenvoeding toe. In de snijbloemenvoeding zit een houdbaarheidsmiddel waarmee je zonnebloemen langer staan. Dit middel houdt het water namelijk vrij van bacteriën. De bloemen komen mooier open en staan langer.
 • Als je geen snijbloemenvoeding hebt, kun je ook een druppel chloor bij het water doen om aanslag in de vaas en vuil water te voorkomen.
 • Ververs het water regelmatig en snijd de stelen weer iets af.
 • Vul het water regelmatig bij: zonnebloemen hebben veel water nodig.
 • Zet de bloemen niet op de tocht, in de volle zon of bij een andere warmtebron.
 • Zet je bloemen niet in de buurt van de fruitschaal. Fruit geeft van nature ethyleengas af. Dit hormoon zorgt ervoor dat bloemen sneller verouderen.
Helianthus Close kopie

Helianthus Close kopie


Eigenschappen
Wetenschappelijke naam
Helianthus
Familie
Asteraceae
Synoniemen
Zonnebloem
Kleuren
Geel, oranje, bruin, crème, tweekleurig.
Herkomst
De Inca's,1000 jaar voor Christus, waren onder de indruk van de zonnebloem en begonnen hem als eerste ter wereld te cultiveren.
Betekenis
Geel, oranje, bruin, crème, tweekleurig.
Flower buddies
Zomerbloemen
Houdbaarheid
Zonnebloemen blijven 5 tot 14 dagen goed (dit hangt onder andere af van het toevoegen van snijbloemenvoeding, de versheid van de bloemen en de omstandigheden bij jou thuis).
Seizoen
jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
                       

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief...

en ontvang iedere maand extra (exclusieve) inspiratie in je mailbox!

Niet meer weergeven ×