Tulp

De tulp komt oorspronkelijk uit veel exotischer oorden: Iran, Afghanistan en Kazachstan. Nomaden namen de bloemen mee naar Turkije, waar ze al snel een grote hit waren. De tulpen zijn al sinds begin van de 17e eeuw in Nederland nadat zij waren geïmporteerd uit het oorsprongsgebied Turkije.

Tulpen hebben de kou nodig om te kunnen groeien. Daarom bootsen veel tulpen kwekers of ook wel tulpen broeiers de winter na met behulp van grote koelcellen. 

Tulpenbollen worden gewoonlijk in oktober en november geplant buiten. De bloeiperiode loopt dan van april tot in juni. Veel toeristen komen deze periode maar wat graag naar Nederland om de tulpen velden te bewonderen. 

Maar die prachtige velden zijn er niet voor lang want als de tulpen in het juiste stadium zijn moeten ze zo snel mogelijk gekopt worden. 
De tulpen worden gekopt met een belangrijke reden: namelijk dat de voeding dan niet meer naar de bloem gaat maar naar de bol!
Als je de tulpen niet kopt komt de tulp helemaal open en gaat vervolgend een zaaddoos vormen. Door het koppen van de tulp gaat dus alle kracht naar de bol waardoor de bol groter wordt. En dat is wat de kweker wil: een grote sterkte bol voor de consument of voor de bloem productie.
Ruim 75% van de gekweekte tulpenbollen is bestemd voor bloem-productie in binnen of buitenland. De rest wordt als bloembol verkocht aan de consument of wordt gepland in parken of openbare tuinen 

 

Naam Omschrijving

SRGB32b Tulipa White Liberstar

SRGB31c Tulipa Cathay

 • Tulpen kunnen wel 5-15 cm groeien, belangrijk om hier rekening mee te houden bij het maken van een boeket of arrangement of de presentatie in de winkel. Ook wanneer tulpen op draad worden gezet is het belangrijk om met het doorgroeien rekening te houden. Kwekers behandelen de tulpen soms voor, om de groei te verminderen.
 • Bewaar tulpen zo koel mogelijk om doorrijpen te voorkomen. Een temperatuur van 2-5 graden Celsius bij de bloemist is het beste, hoe koeler hoe beter.
 • De bloemen kunnen, in een gekoelde ruimte, droog bewaard worden om doorgroei te voorkomen. Zet ze eventueel op een beetje water, om de bloem voldoende stevig te kunnen verkopen
 • Bij aankomst in de winkel is het aan te raden de tulpen strak in het papier te draaien en rechtopstaand te laten optrekken, in een klein laagje water, om kromgroei te voorkomen.
 • Snij het witte gedeelte, dat vaak onder aan de steel zit af, zo kan de bloem makkelijker water opnemen en zet de bloemen in een klein laagje water in de verkoopruimte.
 • Voorkom condensatie of nat worden van de bloemen of het blad in verband met Botrytis.
 • Een enkele keer komen we kiepers tegen, deze kunnen de tulp doen knikken waardoor de bloem haar sierwaarde verliest

 

 • Snij van de tulpen een stukje van het ondereinde van de steel en zet ze op koud water.
 • Geef de bloemen snijbloemenvoeding (speciaal voor tulpen of algemeen).
 • De vaas moet regelmatig bijgevuld worden, tulpen drinken veel.
 • De beste plek is een koele plek.
 • In de warme kamer, naast warmtebronnen of in de volle zon zullen de tulpen sneller uitbloeien.
 • Tulpen mogen niet naast fruit staan omdat het ethyleengas, wat het fruit af geeft, de tulpen snel doet verouderen.

Eigenschappen
Wetenschappelijke naam
Tulipa
Familie
Liliaceae
Kleuren
Wit, rood, geel, roze, paars, oranje, groen, tweekleurig, multicolor.
Herkomst
Iran, Afghanistan en Kazachstan.
Betekenis
De naam is een afgeleide van ‘tulipan’, en dat betekent tulband.
Flower buddies
Bolbloemen
Houdbaarheid
Tulpen blijven 5 tot 12 dagen goed (afhankelijk van land van afzet, transport- en opslagtijd, toevoegen van snijbloemenvoeding, versheid en omstandigheden bij de consument).
Seizoen
jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
                       

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief...

en ontvang iedere maand extra (exclusieve) inspiratie in je mailbox!

Niet meer weergeven ×