Aechmea

Aechmea, beter bekend als de kokerbromelia is een geslacht van eenzaadlobbige, voornamelijk epifyte planten uit de bromeliafamilie. De naam komt uit het grieks. Alchmê betekend lanspunt. De spitse doornachtige dekbladen prikken met een beetje fantasie net als een lans.

Tot dit geslacht behoren zo'n 150 soorten die afkomstig zijn uit tropisch en subtropisch zuid- en midden-Amerika. De meeste soorten zijn van huis uit epifyten maar er bestaan ook toeristische planten. De wortels van epifyten, die in de bomen van het oerwoud leven, dienen meer om steun te geven dan om voedsel op te nemen. Daar zorgen de zuigmondjes voor. De bladrozetten zijn vaak gedoornd. De kleine puntjes (doorns) op het bladrozet dienen voor het afschrikken  van insecten en zoogdieren die anders het blad aanvreten. De bladeren zijn omgebogen als gootjes die het regenwater opvangen. Aan de basis van het blad bevindt zich een schede, waardoor een waterhoudende bladkoker wordt gevormd. 

De rozetten sterven na de bloei af. Tijdens de bloei vormen zich kleine rozetjes aan de voet van de moederrozet dit worden nieuwe kleine Aechmea's.

De bloeiwijze van Achmea's variëren van blauw, violet, rood en groen tot geel en soms veranderen ze van kleur tijdens de bloei. In de natuur bloeit de Aechmea van mei tot oktober. Maar in de bloemenwinkels en tuincentra zijn ze ook in andere maanden verkrijgbaar. Het is een populaire kamerplant vanwege zijn makkelijke verzorging en zijn felle kleur maakt hem ook erg aantrekkelijk.

Naam Omschrijving

Aechmea Griffea

Aechmea Griffe b

-De Aechmea verbruikt weinig water. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, zonder dat er een laag water vormt in de pot.

-Eén keer per week water geven is voldoende 

-Geef bij warme weeromstandigheden meer water. 

De Aechmea is een plant die water opslaat in zijn stengel, geef hierom ook af en toe water in de kelk (bloem). Pas hierbij wel op dat je het water er rustig  ingiet anders beschadigt  de bloem.

De Aechmea vraagt om een gemiddeld tot hoge luchtvochtigheid. Sproeien zal de gezondheid daarom versterken. Vooral in de winter wanneer de kachel aangaat zorgt dit voor een lagere luchtvochtigheid in de woonkamer. Sproeien helpt de Aechmea gezond te houden waardoor de plant zijn langer zijn sierwaarde behoudt.

- Geef de Aechmea een lichte standplaats in de winkel

 

Plaats de Aechmea op een zonnige standplaats, zonder direct zonlicht. De Aechmea vertoeft graag op de warme plekken in de woonkamer. Te veel zonlicht zal leiden tot bruine randen op de bloem en bladeren.

- De Aechmea verbruikt weinig water. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, zonder dat er een laag water vormt in de pot.

- Eén keer per week water geven is voldoende 

- Geef bij warme weeromstandigheden meer water. 

- De Aechmea is een plant die water opslaat in zijn stengel, geef hierom ook af en toe water in de kelk (bloem). Pas hierbij wel op dat je het water er rustig  ingiet anders beschadigt  de bloem.

- De Aechmea vraagt om een gemiddeld tot hoge luchtvochtigheid. Sproeien zal de gezondheid daarom versterken. Vooral in de winter wanneer de kachel aangaat zorgt dit voor een lagere luchtvochtigheid in de woonkamer. Sproeien helpt de Aechmea gezond te houden waardoor de plant zijn langer zijn sierwaarde behoudt.


Eigenschappen
Wetenschappelijke naam
Aechmea
Familie
Bromelia
Synoniemen
kokerbromelia
Herkomst
tropisch en subtropisch Midden- en Zuid-Amerika.
Flower buddies
Bromelia
Houdbaarheid
De felgekleurde bloem heeft een levensduur van 3 à 6 maanden. Waarneer de bloem uitgebloeid is kan deze weggesneden worden en heeft de bladkoker op zichzelf ook sierwaarde. Het blad kan echter ook zeer goed in bloemwerk vervaardigd worden.

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief...

en ontvang iedere maand extra (exclusieve) inspiratie in je mailbox!

Niet meer weergeven ×