Amaryllis

De Amaryllisbol is een bekend en populair product in de wintermaanden. Hoe groter de bol, hoe meer bloemen je kunt verwachten.

srgb570A07371

Allereerst ontspruit zich een groene stengel met een gestileerde knop, die zich vervolgens openvouwt tot een spectaculaire bloem met trompetvorm. De Hippeastrum. Die sprekend op Amaryllis lijkt en vaak ook zo wordt genoemd, alsof het om twee namen voor dezelfde plant gaat. wat in de volksmond Amaryllis wordt genoemd, is in feite Hippeastrum, een lid van de Narcis Familie.

De bloemen geuren licht en kunnen stuifmeel afgeven. De Amaryllis heeft zoveel voeding in haar bloembol dat ze geen aarde en water nodig heeft om open te komen. Amaryllis bollen worden dan ook meestal los verkocht. Ook opgepot zijn ze verkrijgbaar. Wanneer u er voor kiest om een amaryllis bol te verwerken zonder aarde en water zal de bloem ook letterlijk alle energie uit de bloembol zuigen. Nadat de bloem is uitgebloeid is de bol leeg en heeft het geen zin om deze nog in de tuin te stoppen want doordat hij al zijn energie is verloren zal er geen nieuwe bloem meer uitkomen. Echter wanneer je de bol opgepot koopt en hem water geeft kan hij wel in de tuin gepland worden en kun je er het jaar erop opnieuw van genieten. 

  • De amaryllis begint te bloeien bij temperaturen die aan de lente doen denken, grofweg tussen de 15 en 25 graden. Dat komt dus goed overeen met de kamertemperatuur. Bij temperaturen die merkbaar hoger zijn stopt de bloei al snel, bij lage temperaturen komt de bloei niet eens op gang. Voor de verzorging van de amaryllis is een goede, matige temperatuur dus belangrijk.
  • De amaryllis bloeit bij kamertemperatuur. Als u gewoon een normale kamertemperatuur aanhoudt komt de amaryllis dus vanzelf op. Zet de plant alleen niet boven de verwarming: daar is het vaak al veel warmer! Tegelijk kan een relatief koele plek geen kwaad, bij een temperatuur tussen de 15 en de 20 graden bloeit de amaryllis vaak langer door. Vermijd natuurlijk wel echte kou.
  • Sommige Hippeastrums leggen erg lange stengels aan die kunnen buigen of zelfs breken onder het gewicht van de bloemen. Het is beter om deze te ondersteunen met een plantenrekje of om een dunne bamboestengel of stok in de aarde te steken naast de bol en deze dan losjes aan de stengel te verbinden met touwtjes of tie-wraps.

Eigenschappen
Wetenschappelijke naam
Hippeastrum
Familie
Amaryllidaceae
Synoniemen
Ridderster,
Kleuren
Rood, paars, roze, oranje, geel, wit, tweekleurig, meerkleurig.
Herkomst
Zuid- en Midden-Amerika en Caribisch gebied.
Betekenis
Betoverende schoonheid, trots
Houdbaarheid
Amaryllis op pot kan enkele weken mooi bloeien op de juiste plek en met de juiste verzorging.
Seizoen
jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
                       

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief...

en ontvang iedere maand extra (exclusieve) inspiratie in je mailbox!

Niet meer weergeven ×