Chrysant

Door zeevaarders en ontdekkingsreizigers is de Chrysant in de 17e eeuw uit Japan meegenomen naar Europa en sindsdien een belangrijke snijbloem.
Maar ook als potplant is hij niet weg te denken. De potchrysant behoord tot het basisassortiment van ieder tuincentrum en ook veel supermarkten en bloemisten hebben hem in hun buitenpresentatie staan.

De herkomst van de chrysant is vrijwel onbekend. In China worden al eeuwenlang chrysanten geteeld en in Japan, het land van de rijzende zon, is de chrysant een heilige bloem die bij veel ceremonies wordt gebruikt. De Chrysant staat dan ook afgebeeld op het keizerlijk wapen en is als watermerk te zien op het Japanse paspoort. 

Het leuke van de potchrysant is dat ze zowel binnen als buiten kan staan. De Chrysant is een echte herfstbloem en als alles buiten bruin en grauw lijkt te kleuren is het heerlijk om met zo'n prachtige plant wat kleur in huis en tuin te creëren. 

 Naam Omschrijving

Pip

Pip

Een potchrysant kan goed gekoeld bewaard worden rond 5°C, echter wel altijd zo kort mogelijk. Wanneer de plant te warm bewaard rijpt hij sneller door en is de verkoopbaarheid minder. Laat de plant tijdens het transport en opslagfase in de hoes staan, maar let op een te hoge luchtvochtigheid (RV) of condensatie in het cellofaan.

 

* Beetje water zodat de kluit niet uitdroogt, licht maar niet in de felle zon en af en toe een uitgebloeid bloempje weghalen. Dat is het wel zo’n beetje.

* Zet je de potchrysant daarbij ook nog op een koele plek dan kan ‘ie wel acht weken bloeien. Daarmee kom jij de herfst wel door.


Eigenschappen
Wetenschappelijke naam
Chrysanthemum
Familie
Asteraceae
Kleuren
белый, зеленый, кремовый, красный, золотой, коричневый, лососевый, желтый, розовый, фиолетовый, оранжевый, двуцветный
Herkomst
Over de afstamming van de chrysant tasten de wetenschappers in het duister. Maar al 500 jaar voor het begin van onze jaartelling werden in China chrysanten geteeld. Tussen 725 en 750 na Christus kwamen de rijk bloeiende planten in Japan terecht, waar de chrysant een heilige bloem werd, die bij veel ceremonies werd en wordt gebruikt. De bloem geldt in Japan als symbool voor een lang leven.
Betekenis
lang leven, waarheid, geluk
Houdbaarheid
8 weken
Seizoen
jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
                       

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief...

en ontvang iedere maand extra (exclusieve) inspiratie in je mailbox!

Niet meer weergeven ×