Cymbidium

Cascade Cymbidium

De botanische ouders van de Cascade Cymbidiums die wij telen, groeien in dode bomen en op rotswanden, op een hoogte van 1500 tot 2200 meter in streken van Taiwan, Vietnam en China.

Hier hebben de planten geen bloemen nodig die boven de plant uitkomen en zijn de bloemen gaan hangen. 

Voor ons is dit natuurlijk fantastisch want zo konden wij aan een Cymbidium plant komen die prachtig uitkomt in een hoge vaas of hangpot.

- Plaats de Cymbidium orchidee nooit op de tocht, bijvoorbeeld vlakbij de winkeldeur vind hij niet prettig

- De orchidee mag in de zomermaanden een keer per week water, dit kun je het beste doen door de orchidee in een bakje lauw warm water te zetten en hem er na 15 minuten weer uit te halen.

 

- Een orchidee verlangt een lichte standplaats, maar tijdens het groeiseizoen (maart-september) geen direct zonlicht. In deze periode is de zon te scherp en kan het blad verbranden.

-De plant staat graag op kamertemperatuur, tussen 15-25 graden Celsius.

-Een maal per maand kunt u de plant wat speciale orchideeënmest geven. Voeg deze mest toe aan het bakje water waar u de planten in dompelt.

-Als de plant te groot geworden is voor de kwekerspot (meestal na 1½ - 2 jaar) is het tijd om hem over te potten in een grotere pot. Onderin de nieuwe pot moeten gaatjes zitten om overtollig water af te voeren. Dit voorkomt wortelrot. De orchidee houdt van een luchtig grondmengsel, dus de grond niet te stevig aandrukken. Gebruik hiervoor de speciale orchideeëngrond. Na het overpotten de plant goed aangieten met water op kamertemperatuur om de ideale aansluiting te krijgen van de grond met de wortels en zo een vlotte weggroei te verkrijgen. Daarna 2 weken de helft van de normale hoeveelheid water geven. Na 4-6 weken de plant maandelijks bemesten.

- Bij het water geven ontstaan over het algemeen de meeste problemen. Men geeft vaak te veel water. De orchidee mag NOOIT met haar wortels in het water staan. Onderin de kwekerspot zitten gaatjes die het overtollige water afvoeren. Als de orchidee in een sierpot staat, blijft het water alsnog in de sierpot staan. Bij teveel water zullen de wortels van uw orchidee verrotten.

Het is goed om een cymbidium van onderaf water te geven. Neem de orchidee met de kwekerspot uit de sierpot (laat de orchidee altijd in de kwekerspot staan!) en plaats deze in een bakje met water op kamertemperatuur. Laat de plant 5-10 minuten in het water staan. Na goed uitlekken kunt u de plant terug plaatsen.


Eigenschappen
Wetenschappelijke naam
Cymbidium
Familie
Orchidaceae
Kleuren
Verkrijgbaar in een reeks van kleuren, bijvoorbeeld wit, geel, groen en rood of combinaties hiervan.
Herkomst
De Cymbidium komt in de tropische gebieden van Nepal, Vietnam, Taiwan, Australië en het Himalaya-gebergte voor. Ze groeit tussen rotsen, bladeren en boomstronken.
Houdbaarheid
Theoretisch jaren afhankelijk van de verzorging.
Seizoen
jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
                       

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief...

en ontvang iedere maand extra (exclusieve) inspiratie in je mailbox!

Niet meer weergeven ×