Narcis

Potnarcis is een prachtige voorjaarsbode die met goede verzorging lang kan bloeien.

De voorouders van Narcis groeiden rond de Middellandse Zee, in geschriften worden ze zo’n 300 jaar voor onze jaartelling al genoemd. De Grieken waren er goed bekend mee, maar vooral de Romeinen waren er dol op: ze werden er al gecultiveerd. Na de Romeinse beschaving werd Narcis echter een vergeten bloem, die pas in de zeventiende eeuw weer van onkruid naar bloem promoveerde. Europese emigranten namen bollen mee naar Amerika: voor pioniers was narcissen in de tuin hebben een manier om hun oude en nieuwe land met elkaar te verbinden.

Narcis komt tegenwoordig nog in het wild voor in weilanden, bossen en rotsige plekken in geheel West-Europa, behalve Zuid-Spanje en Portugal. De plant groeit naar hartenlust in bermen, parken en op grasvelden.

  • Narcissus kan goed gekoeld bewaard worden, zelfs in een koelcel. De ideale bewaartemperatuur is 0-5 °C, echter wel altijd zo kort mogelijk omdat hij anders te lang te weinig licht krijgt en de knoppen kunnen verdrogen. Wanneer de plant te warm bewaard wordt zal hij sneller doorrijpen en is de verkoopbaarheid minder.
  • Presenteer de Narcissus op een zo koel mogelijke plaats.
  • Voorkom dat er condensatie of vocht op de bloemen kan komen, dit kan Botrytis. veroorzaken op de bol, het blad, de stengel of de bloem.
  • Geef indien nodig, een keer per week water.
  • Controleer de plant op uitgebloeide bloemen en andere onvolkomenheden.
  • Pas op: Alle delen van de plant zijn giftig bij inname en kan maag-darm klachten geven.
  • Hoe koeler de plant binnen staat, hoe langer ze zal bloeien. In de tuin stelt ze weinig eisen en kan zowel in de schaduw als in de zon staan. Zelfs bij winterse omstandigheden houdt Narcis het uit op balkon of terras.
  • Narcissen op pot hebben geen extra plantenvoeding nodig. De bollen zijn volop voorzien van voeding waar de bloem gebruik van kan maken.
  • De bollen van uitgebloeide potnarcissen kunnen voor een tweede leven de tuin in. Geef ze even de tijd om helemaal af te sterven voor je de stelen eraf knipt, dan komen ze elk voorjaar opnieuw in bloei en vermeerderen ze zichzelf.

Eigenschappen
Wetenschappelijke naam
Narcissus
Familie
Amaryllidaceae
Kleuren
Oranje, geel, wit, tweekleurig.
Herkomst
Rond de Midddellandse Zee
Betekenis
Narcis betekent ‘kracht van schoonheid’ en wordt vaak gegeven als symbool van vriendschap.
Houdbaarheid
Narcis op pot groeit gewoon door op de de pot. Een koele lichte plek zorgt voor een levensduur van meerdere weken.
Seizoen
jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
                       

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief...

en ontvang iedere maand extra (exclusieve) inspiratie in je mailbox!

Niet meer weergeven ×