Dendrobium

Dendrobium is een populaire orchidee, uit dezelfde familie als Phalaenopsis, Cambria en Cymbidium. Al deze orchideeën worden gekenmerkt door de typische opbouw van de bloem met vijf kelk- en kroonbladen, een mooie lip en een stempelkapje.

De ongeveer 200 Dendrobiumsoorten komen van nature voor in een vrij groot verspreidingsgebied in de vorm van een enorme driehoek tussen de Himalaya, zuidelijk Japan tot aan Nieuw-Zeeland. De plant werd in 1799 in kaart gebracht door Olof Swartz. Sindsdien is het aantal kweekvormen gestegen tot meer dan 1200.

Dendron is Grieks voor ‘boom’, ‘bios’ betekent leven – de naam doelt op de manier waarop ze in het wild groeien: het liefst op bomen, maar soms ook op rotsen. De soorten uit koelere streken gedijen prima in een huiskamerklimaat.

In de Chinese geneeskunde worden delen van sommige Dendrobium soorten gebruikt om een tonicum van te trekken dat goed zou zijn voor de spijsvertering en dat het ‘yin’ (vrouwelijke) in de mens zou voeden. De kamerplant geldt daar als het ultieme geschenk voor een beste vriendin. Als een man een vrouw een Dendrobium schenkt in China, dan is dit een symbool van ongekende hartstocht, maar het kan ook als ongepast beschouwd, door de erotische uitstraling van de plant met haar wulpse lip.

•Dendrobium kunnen niet bij een lagere temperatuur dan 12-15° C bewaard worden. Laat de plant tijdens de transport- en omslagfase daarom in de hoes of doos staan om kouschade te voorkomen. •Geef indien nodig een keer per week water.
•Controleer de plant op uitgebloeide bloemen en andere onvolkomenheden.
•Zet hem in de felle zon maar zorg wel dat hij in voldoende licht staat, vooral in de wintermaanden.
•Zeker bij te onrijp ingekochte planten kan in de winter knopval optreden.
•Zorg dat de bloemen nooit vochtig of nat kunnen worden door condensatie of te hoge luchtvochtigheid.
•Zet de planten nooit in de buurt van ethyleenbronnen als groente en fruit, dit zal knopval veroorzaken

Dendrobium groeit het best bij een normale kamertemperatuur van 18-22°C. op een lichte standplaats In de wintermaanden kan de plant direct zonlicht hebben. Vanaf begin april tot begin oktober is de zon te scherp en mag de plant niet direct in de zon staan, anders verbranden de bladeren. Ook in de herkomstgebieden - de tropische regenwouden - krijgt de plant geen direct zonlicht: daar groeit ze onder het bladerdak van de bomen.

De plant heeft weinig water nodig: eens per week een lauw dompelbad volstaat, ook kunnen de luchtwortels met een plantenspuit worden beneveld. Belangrijk is de grond te laten drogen en het restwater weg te laten lopen: de wortels van deze orchidee zijn zeer gevoelig en houden niet van een voetbad. Wees terughoudend met voeding geven: de helft van de standaarddosering volstaat.

Na de bloei de uitgebloeide bloemtak net boven het bovenste blad van de scheut afknippen. Zet de plant droger en koeler, na dan ontwikkelt zich na verloop van tijd een nieuwe tak vanuit dit zogenaamde ‘oog’. Als het niet lukt om de plant nogmaals te laten bloemen, plaats Dendrobium dan enkele maanden in een wat koudere ruimte (15-16°C) om knopvorming te bevorderen. De plant moet dan natuurlijk wel in het licht staan.

De plant is geen lagere temperatuur dan 17-18°C gewend, omdat haar herkomst tropisch is. Hierdoor reageert Dendrobium op de lage temperatuur met het aanmaken van knoppen als overlevingsstrategie. Gedurende deze koude periode heeft de plant weinig water nodig. Als de nieuwe scheut zich aandient, kan de plant weer in de warme kamer gezet worden. Pas als de knoppen van de bloemen goed zichtbaar zijn weer water geven.


Eigenschappen
Wetenschappelijke naam
Dendrobium
Familie
Orchidaceae
Kleuren
Paars, roze, geel, wit, groen, tweekleurig.
Herkomst
Himalaya, zuidelijk Japan tot aan Nieuw-Zeeland.
Betekenis
Dendrobium staat voor verfijnde schoonheid en volwassenheid.
Houdbaarheid
Dendrobium heeft een minimale houdbaarheid van 6 - 8 weken.
Seizoen
jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
                       

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief...

en ontvang iedere maand extra (exclusieve) inspiratie in je mailbox!

Niet meer weergeven ×