Gerbera

Gerbera kent inmiddels 600 verschillende kleuren, vormen en maten. Ongeveer een kwart hiervan wordt op grote schaal geteeld in de Nederlandse kassen.

Gerbera's behoren tot het plantengeslacht Asteraceae en zijn onderverdeeld in grootbloemige soorten (Gerbera standaard), kleinbloemige soorten (Gerbera mini) en Specialties. Wanneer een Gerbera op het smalste punt een diameter heeft die kleiner is dan 9cm, dan wordt ze ingedeeld bij de minigerbera’s. Een standaard Gerbera is ongeveer 12,5cm.
Gerbera stamt uit exotische streken: Zuid-Afrika, Azië, Zuid-Amerika en Tasmanië. De bonte bloem werd ontdekt door de Leidse botanicus Gronovius, die de veelzijdige plant naar zijn collega, natuurkundige Traugott Gerber, vernoemde. Dit was een arts die in Rusland planten verzamelde.

 • Het verzorgen van pot gerbera in de winkel vraagt de nodige aandacht.
 • De ideale bewaartemperatuur is 8-12 °C, echter wel altijd zo kort mogelijk. Wanneer de plant te warm bewaard wordt zal hij sneller doorrijpen en is de verkoopbaarheid minder.
 • Laat de plant tijdens het transport en opslagfase in de hoes staan om uitdrogen en beschadigen te voorkomen. Let er  op dat de bloemen en het blad niet vochtig kunnen worden door een te hoge luchtvochtigheid (RV) of door condensatie in het cellofaan. Alleen de potkluit moet dus vochtig zijn.
 • Presenteer de potgerbera op een lichte plaats om rekken van de stelen, bladvergeling en knopverdroging te voorkomen.
 • Afhankelijk van het type verkooppunt kunnen de planten in de hoes blijven of eruit gehaald worden. Voorkom in ieder geval condensatie of vocht in de hoezen, dit kan Botrytis veroorzaken op het blad en de stengel.
 • Geef indien nodig, twee tot drie keer per week water, bijvoorkeur van onderaf en pas op voor te koud gietwater. De potgrond mag niet uitdrogen.
 • Controleer de plant op uitgebloeide bloemen en verwijder deze voorzichtig. Haal de steel uit de plant met een draaiende beweging vanuit het hart, zodat deze in zijn geheel is weggenomen.
 • Controleer tevens op andere onvolkomenheden als geel of slap blad
 • Potgerbera kan rijk en lang bloeien als ze goed wordt verzorgd. De plant staat graag licht en kan niet tegen een droge potkluit: geef dus regelmatig water.
 • Om de bloei lang en rijk te houden is een keer per drie weken plantenvoeding noodzakelijk.
 • De uitgebloeide bloemen voorzichtig met een draaiende beweging verwijderen vanuit het hart, zodat de gehele steel wordt weggenomen, helpt ook om de plant mooi te houden.

Eigenschappen
Wetenschappelijke naam
Gerbera
Familie
Asteraceae
Kleuren
Rood, paars, roze, oranje, geel, wit, groen, tweekleurig, meerkleurig.
Herkomst
Gerbera stamt uit exotische streken: Zuid-Afrika, Azië, Zuid-Amerika en Tasmanië
Betekenis
Dankzij haar schitterende open hart staat Gerbera voor openhartigheid.
Houdbaarheid
Met de juiste verzorging kan men redelijk lang genieten van een Gerbera (meer dan 6 weken).
Seizoen
jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
                       

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief...

en ontvang iedere maand extra (exclusieve) inspiratie in je mailbox!

Niet meer weergeven ×