Guzmania

Guzmania behoort tot de Bromelia familie waar ook Vriesea, Aechmea en Tillandsia toe behoren. In het wild groeit deze plant met draadachtige wortels op bomen (epifytisch) zonder deze te ‘misbruiken’

Guzmania is vernoemd naar zijn ontdekker, de Spanjaard Antonino Guzman. Hij was apotheker, botanicus en verzamelaar van historische spullen. Rond 1900 werden de eerst soorten in Europa geïmporteerd.

Aan de vorm van de rozet is goed te zien dat Guzmania een halfzusje van de ananas is. De plant is echter alleen voor decoratie en niet geschikt voor consumptie.Guzmania groeit van oorsprong in het noordwesten van Zuid-Amerika en het Caribische gebied. De epyfitische groeiwijze in de tropische regenwouden is kenmerkend voor veel planten uit de familie van de Bromelia.

Bij het Chinese Nieuwjaar worden honderdduizenden rode Guzmania’s gebruikt om het nieuwe jaar in te luiden: ze toeteren als het ware het goede fortuin naar binnen.

Naam Omschrijving

Guzmania Salinas

Guzmania Salinas b

  • Guzmania kan niet bij een lagere temperatuur dan 12-15°C bewaard worden, bijvoorkeur warmer. Laat de plant daarom tijdens de transport- en opslagfase in de hoes staan of doos staan om kouschade te voorkomen.
  • Afhankelijk van het type verkooppunt kunnen de planten in de hoes blijven of eruit gehaald worden. Voorkom in ieder geval condensatie of vocht in de hoezen, dit kan Botrytis veroorzaken op de bloeiwijze.
  • Geef, indien nodig, een keer per week water in de rozet van de plant en spaarzaam op de potkluit. Het meeste vocht neemt de plant op met de zuigharen en –schubben onderin de rozet. Pas op voor te koud gietwater.
  • Zorg dat de plant voldoende licht gepresenteerd wordt om dof worden van de schutbladen tegen te gaan.
  • Pas op voor temperaturen lager dan 12-15°C. Guzmania is kougevoelig wat donkere plekken op het blad te zien geeft.
  • Guzmania is een gemakkelijke kamerplant. In zijn oorspronkelijke groeigebied, het tropische regenwoud, is het warm en vochtig, iets wat de plant ook binnen prettig vindt. Zet haar dus op een lichte, warme plek, maar niet in de volle zon. Als het er ook nog een beetje vochtig is (keuken, badkamer) is de plant helemaal in haar element. De bladeren hebben namelijk cellen die een beetje lijken op vloeipapier en zo alles wat er langskomt aan zwevend water – verneveling van de douche, de damp van de waterkoker - opnemen.
  • De plant heeft vooral water in de rozet nodig die als een soort reservoirtje dient en daarnaast spaarzaam wat water op de potgrond: één keer per week is al voldoende. Ververs het water in de rozet regelmatig. Tijdens de bloei kan de plant licht geneveld worden op het blad. Om de bloei lang en rijk te houden is eens in de 3 weken plantenvoeding gewenst.
  • Zoals alle Bromelia’s is ook Guzmania ‘monocarp’. Dat wil zeggen dat de moederrozet dood gaat na de bloei. Er hebben zich dan wel inmiddels kindplantjes gevormd, maar daar is wel enig geduld voor vereist: ze bloeien pas weer na enkele jaren. Als in de nieuw gevormde rozet weer bloei te bespeuren is, kan dat proces versneld worden door fruit in de rozet of nabij de plant te plaatsen. Het verouderingsgas ethyleen van het fruit zal de bloei versnellen.
  • Guzmania kan zowel binnen als buiten staan, mits de temperatuur boven de 12°C blijft.

Eigenschappen
Wetenschappelijke naam
Guzmania
Familie
Bromeliaceae
Kleuren
Rood, paars, roze, oranje, geel, wit, groen, tweekleurig.
Herkomst
Guzmania groeit van oorsprong in het noordwesten van Zuid-Amerika en het Caribische gebied.
Betekenis
Guzmania is het symbool van de Braziliaanse wildernis, de trechter zou alle ‘zegen van boven’ (regen, zonlicht) opvangen om te bewaren.
Houdbaarheid
Guzmania is lang houdbare plant indien men deze goed verzorgd.
Seizoen
jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
                       

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief...

en ontvang iedere maand extra (exclusieve) inspiratie in je mailbox!

Niet meer weergeven ×