Phalaenopsis

De Phalaenopsis is een decoratieve orchidee die je doet denken aan een ballerina . De weelderige bloementak groeit uit van een sierlijke , hoge stam die elegant naar beneden hangt, als meer bloemen beginnen te bloeien.

De orchidee werd rond de jaren 1700 via ontdekkingsreizen naar West Europa meegebracht vanuit de tropische regenwouden van Azië, Nieuw Guinea en Australië. Phalaenopsis was een van de eerste tropische bloemen die verschenen in Victoriaanse bloemencollecties.
Phalaenopsis betekent in het Grieks ‘nachtvlinder’ wat verwijst naar de vorm van de bloem.

 

 • Het verzorgen van de Phalaenopsis in de winkel is eenvoudig. 
 • Geef de plant  één keer per week water. 
 • Phalaenopsis heeft een omgevingstemperatuur van tenminste 12-15°C nodig.
 • Laat de plant tijdens de transport- en omslagfase in de hoes staan om kouschade te voorkomen. Let er wel op dat de bloemen niet vochtig kunnen worden door een te hoge luchtvochtigheid of door condensatie in het cellofaan.
 • Controleer de plant op uitgebloeide bloemen en andere onvolkomenheden.
 • Zorg ervoor dat zij niet in de felle zon staat maar wel voldoende licht krijgt, vooral in de wintermaanden. Zeker bij te onrijp ingekochte planten kan in de winter knopval optreden.
 • Schoon en droog werken is belangrijk om Botrytis te voorkomen.

 

 

cutting Phaelenopsis with chopsticks vase

 • Phalaenopsis groeit het beste bij een normale kamertemperatuur van 18-22ºC.
 • De plant vraagt een lichte standplaats, in de wintermaanden kan de orchidee zelfs direct zonlicht hebben. Vanaf begin april tot begin oktober is de zon te scherp en kan de plant beter niet direct in de zon staan, anders verbranden de bladeren. Ook in de herkomstgebieden, de tropische regenwouden krijgt de plant geen direct zonlicht.
 • Deze beauty heeft weinig water nodig, eens per week even een dompelbadje en dan goed laten uitlekken volstaat. Aan zo’n badje eens in de drie weken planten- of speciale orchideeënvoeding toevoegen, helpt alle knoppen open te komen en een lange bloei. Goed om te weten: Phalaenopsis bezwijkt eerder onder teveel dan onder te weinig verzorging.
 • Na de bloei de stengel boven het tweede oog – een oog is duidelijk herkenbaar als verdikking in de bloemsteel – afknippen. Na verloop van tijd ontwikkelt zich vanuit het oog een nieuwe tak. Onder ieder blad ontwikkelt zich een nieuwe knop die ook weer tot bloei zal komen. Na de bloei ook deze tak boven het tweede oog afsnijden. Zo blijft de plant bloeien.
 • Als het herbloeien niet wil lukken, dan kan in de herfst Phalaenopsis enkele maanden in een wat koudere ruimte gezet worden (15-16ºC) om knopvorming te bevorderen. De plant moet dan wel in het licht staan. Tropische Phalaenopsis is geen lagere temperatuur dan 17-18ºC gewend en reageert op de koelere temperatuur alsof ze dood gaat en legt, om voor een volgende generatie te zorgen, een knop aan. Gedurende deze koude periode heeft de plant weinig water nodig. Als de nieuwe scheut zich aandient, kan de plant weer in de warme kamer gezet worden.

Eigenschappen
Wetenschappelijke naam
Phalaenopsis
Familie
Orchidacea
Synoniemen
Phalaenopsis
Kleuren
Rood, paars, roze, oranje, wit, groen, tweekleurig, meerkleurig, blauw.
Herkomst
Azië, Nieuw Guinea en Australië.
Betekenis
De bloem staat symbool voor verbondenheid, vrouwelijkheid, samenwerking, spiritualiteit, elegantie en eigenwaarde.
Houdbaarheid
Met de juiste verzorging kan uw Phalaenopsis jarenlang groeien en bloeien.
Seizoen
jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
                       

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief...

en ontvang iedere maand extra (exclusieve) inspiratie in je mailbox!

Niet meer weergeven ×