Calla

De groeiende populariteit van Zantedeschia is te danken aan het evenredig groeiende assortiment, waardoor er steeds meer keuze komt in kleur en bladtekeningen. Als kamerplant én als tuinplant is Zantedeschia lang houdbaar.

Zantedeschia komt evenals Anthurium en Spathiphyllum uit de familie van de Araceae en wordt gekenmerkt door het trechtervormige gekleurde schutblad (ook wel schede genoemd) dat meestal voor bloem wordt aangezien. De eigenlijke bloem - de aar in de kelk - is minder opvallend.

Veel aronskelkachtigen hebben een voorliefde voor moerassen. Ook Zantedeschia soorten zijn moerasplanten die zich stevig in oevers verankeren. Van oorsprong is de aronskelk afkomstig uit Zuid-Afrika tot noordelijk naar Malawi en groeit daar vaak op plaatsen waar de afvoer van regenwater wordt belemmerd. Het zijn periodiek zompige, moerasachtige situaties die echter betrekkelijk kort blijven bestaan. Daaropvolgende lange perioden met droogte kan de plant goed overbruggen.

 

 • Een Zantedeschia kan het best koel bewaard worden. De ideale bewaartemperatuur is 8-12 °C, echter wel altijd zo kort mogelijk. Wanneer de plant te warm bewaard wordt zal hij sneller doorrijpen.
 • Laat de plant tijdens het transport en opslagfase in de hoes staan om uitdrogen en beschadigen te voorkomen.
 • Let er  op dat de bloemen en het blad niet vochtig kunnen worden door een te hoge luchtvochtigheid (RV) of door condensatie in het cellofaan. Alleen de potkluit moet dus vochtig zijn.
 • Presenteer de Zantedeschia op een zo koel mogelijke plaats.
 • Voorkom condensatie of vocht op de plant, dit kan Botrytis veroorzaken op de bol, het blad, de stengel of de bloem
 • Geef indien nodig, een keer tot twee keer per week water op de pot.
 • Controleer de plant op uitgebloeide bloemen en neem deze weg, helemaal uit het hart van de plant, om ziektes te voorkomen.
 • Pas op: alle delen van de plant zijn giftig bij inname.
 • Zantedeschia vraagt weinig verzorging en kan maandenlang blijven bloeien. Binnen staat ze het liefst op een koele lichte plek, in de tuin kan ze zowel in de schaduw als in de zon. De temperatuur moet wel minimaal 5-8°C blijven.
 • Zorg dat de potkluit nooit uitdroogt, geef dus regelmatig water en voor een rijke bloei een keer per twee weken plantenvoeding. Zantedeschia geeft snel aan of er iets mis is: ze kwijnt weg van een voetbad en verwelkt door droogte. Het probleem verhelpen en de plant verder even met rust laten, biedt een redelijke herstelkans.
 • De planten kunnen eventueel worden overgehouden door ze in de winterperiode een rustperiode te geven, waarbij de plant droog gehouden wordt en het blad zal afsterven. De knollen zullen een volgend groeiseizoen weer volop nieuwe bloemen geven.

Eigenschappen
Wetenschappelijke naam
Zantedeschia
Familie
Araceae
Synoniemen
Aronskelk
Kleuren
Rood, paars, roze, wit, tweekleurig, meerkleurig.
Herkomst
Van oorsprong is de aronskelk afkomstig uit Zuid-Afrika tot noordelijk naar Malawi en groeit daar vaak op plaatsen waar de afvoer van regenwater wordt belemmerd.
Betekenis
Traditioneel staat Zantedeschia symbool voor zuiverheid en sympathie.
Houdbaarheid
Pot calla's zijn lang houdbaar met de juiste verzorging.
Seizoen
jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
                       

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief...

en ontvang iedere maand extra (exclusieve) inspiratie in je mailbox!

Niet meer weergeven ×