Hyacint

Volgens de legende was het Ogier van Busbeke, ambassadeur van de koning in Spanje en diplomaat in Konstantinopel, die de plant meebracht naar de Lage Landen. In de 17e en 18e eeuw was ze alleen in de collecties van welgestelde bloemenliefhebbers te vinden, later werd de plant onder een groter publiek populair.

Hyacint is vooral bekend in witte, roze en blauwtinten. Er zijn echter vele andere kleuren mogelijk, van dieppaars tot zalmroze en van crèmegeel tot tweekleurig. Een aparte verschijning is de multiflora (veelbloemig). Door een speciale techniek komen uit één bol meerdere bloemstelen die samen een bossig geheel vormen.

  • Het verzorgen van Hyacinthus in de winkel is makkelijk.
  • Presenteer de Hyacinthus op een zo koel mogelijke plaats.
  • Hyacinthus kan goed gekoeld bewaard worden, zelfs in een koelcel. De ideale bewaartemperatuur is 0-5 °C. Zorg ervoor dat de plant zo kort mogelijk in de koelcel staat, omdat hij anders te lang te weinig licht krijgt en de knoppen kunnen verdrogen. Wanneer de plant te warm bewaard wordt zal hij sneller doorrijpen.
  • Voorkom dat er condensatie of vocht op de bloemen kan komen, dit kan Botrytis veroorzaken op de bol, het blad, de stengel of de bloem.
  • Geef indien nodig, een keer per week water. Controleer de plant op uitgebloeide bloemen en andere onvolkomenheden.
  • Hyacinten op pot hebben geen extra plantenvoeding nodig. De bollen zijn volop voorzien van voeding waar de bloem gebruik van kan maken.
  • Pas op: Alle delen van de plant zijn giftig bij inname (vooral de bol en het zaad). Bij veelvuldige aanraking kunnen de droge bollen heftige jeuk veroorzaken.

Pothyacint is een heerlijk geurende plant die, wanneer ze goed wordt verzorgd, lang bloeiplezier kan bieden. Hoe koeler de plant binnenshuis staat, hoe langer ze zal bloeien. In de tuin of op het balkon of terras is ze weinig veeleisend en gedijt ze zowel in de schaduw als in de zon. Zorg dat de potkluit nooit uitdroogt door regelmatig water te geven. Voeding is eigenlijk niet nodig, doordat de meeste voeding al in de bol aanwezig is.


Eigenschappen
Wetenschappelijke naam
Hyacinthus
Familie
Asparagaceae
Synoniemen
Hyacinth
Kleuren
Rood, paars, roze, oranje, geel, wit, tweekleurig, blauw
Herkomst
De hyacint werd in de 16e eeuw uit het Midden-Oosten in West-Europa ingevoerd.
Betekenis
Hyacint staat in het westen voor vrede en macht. Veel Oosterse dichters zien de plant echter als symbool van eenvoud of wedergeboorte
Houdbaarheid
2 tot 6 weken afhankelijk van de verzorging en omstandigheden tijdens teelt en transport
Seizoen
jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
                       

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief...

en ontvang iedere maand extra (exclusieve) inspiratie in je mailbox!

Niet meer weergeven ×