Zonnebloem

De zonnebloem, iederen kent hem en hij kan ook eigelijk overal ter wereld gezaaid worden, hij vraagt echter twee dingen een vochtige grond en natuurlijk ZON!
Zonnebloemen groeien uit een zonnebloemzaadje. Deze zaden zijn ongeveer zo groot als je pinknagel en komen voort uit de bloem van het jaar ervoor.
wie dit jaar 1 zonnebloempit zaait krijgt daar ongeveer 30 zaden voor terug. uit een pit groeit een zonnebloem. Een hoofdbloem en sommige soorten beschikken ook over een zijbloem. er zijn heel veel verschillende soorten Zonnebloemen, de meeste zijn geel maar er zijn ook soorten die chromen kleuren, oranje en ook is er een soort die prachtig donder rood wordt. 

Een zonnebloem wordt gewoonlijk 1,5 tot 2,5 meter hoog maar er zijn ook extreme varianten! echte fanatiekelingen lukt het soms om een 5 meter hoge bloem te kweken. er worden zelfs wedstrijden gehouden om die de langste zonnebloem weet te kweken.

De doorsnede van de bloem is meestal 7 tot 12 cm.. zo zijn de ook het mooist in boeketten, anders zijn ze ten opzichte van de andere bloemen veel te groot en bovendien is geel een overheersende kleur. Zonnebloemen die in moestuinen gezaaid worden bereiken echter soms zelfs een doorsnede van 30 cm! een prachtig gezicht en bovendien een hele hoop nieuwe zonnebloemzaadje voor het volgende jaar om te zaaien. Wil je zelf zaadjes verkrijgen uit je zonnnelboemen dan moet je ze laten staan. als de bloem uitlgebloeid raakt gaat alle energie van de plant naar de zaad productie.