Tulp

Tulpen hebben de kou nodig om te kunnen groeien. Daarom bootsen veel tulpen kwekers of ook wel tulpen broeiers de winter na met behulp van grote koelcellen. 

Tulpenbollen worden gewoonlijk in oktober en november geplant buiten. De bloeiperiode loopt dan van april tot in juni. Veel toeristen komen deze periode maar wat graag naar Nederland om de tulpen velden te bewonderen. 

Maar die prachtige velden zijn er niet voor lang want als de tulpen in het juiste stadium zijn moeten ze zo snel mogelijk gekopt worden. 
De tulpen worden gekopt met een belangrijke reden: namelijk dat de voeding dan niet meer naar de bloem gaat maar naar de bol!
Als je de tulpen niet kopt komt de tulp helemaal open en gaat vervolgend een zaaddoos vormen. Door het koppen van de tulp gaat dus alle kracht naar de bol waardoor de bol groter wordt. En dat is wat de kweker wil: een grote sterkte bol voor de consument of voor de bloem productie.
Ruim 75% van de gekweekte tulpenbollen is bestemd voor bloem-productie in binnen of buitenland. De rest wordt als bloembol verkocht aan de consument of wordt gepland in parken of openbare tuinen