Aechmea

Aechmea, beter bekend als de kokerbromelia is een geslacht van eenzaadlobbige, voornamelijk epifyte planten uit de bromeliafamilie. De naam komt uit het grieks. Alchmê betekend lanspunt. De spitse doornachtige dekbladen prikken met een beetje fantasie net als een lans.

Tot dit geslacht behoren zo'n 150 soorten die afkomstig zijn uit tropisch en subtropisch zuid- en midden-Amerika. De meeste soorten zijn van huis uit epifyten maar er bestaan ook toeristische planten. De wortels van epifyten, die in de bomen van het oerwoud leven, dienen meer om steun te geven dan om voedsel op te nemen. Daar zorgen de zuigmondjes voor. De bladrozetten zijn vaak gedoornd. De kleine puntjes (doorns) op het bladrozet dienen voor het afschrikken  van insecten en zoogdieren die anders het blad aanvreten. De bladeren zijn omgebogen als gootjes die het regenwater opvangen. Aan de basis van het blad bevindt zich een schede, waardoor een waterhoudende bladkoker wordt gevormd. 

De rozetten sterven na de bloei af. Tijdens de bloei vormen zich kleine rozetjes aan de voet van de moederrozet dit worden nieuwe kleine Aechmea's.

De bloeiwijze van Achmea's variëren van blauw, violet, rood en groen tot geel en soms veranderen ze van kleur tijdens de bloei. In de natuur bloeit de Aechmea van mei tot oktober. Maar in de bloemenwinkels en tuincentra zijn ze ook in andere maanden verkrijgbaar. Het is een populaire kamerplant vanwege zijn makkelijke verzorging en zijn felle kleur maakt hem ook erg aantrekkelijk.