Tillandsia

Het plantengeslacht Tillandsia van de Bromeliafamilie telt meer dan 500 soorten en komt uit de bossen, woestijnen en bergen van Midden- en Zuid-Amerika, Mexico en het zuiden van de Verenigde Staten. de meeste Tillandsia's hebben geen of  nauwelijks wortels en groeien op en in bomen. Dit noem je epifyten. Soms zie je ze ook op de rotsen groeien, dit noem je Lithofyten. Een van de bekendste Tillandsia-soorten is het Spaans mos. Spaans mos wordt vaak gedroogd en heel veel gebruikt in het afwerken van planten arrangementen. 

De dunbladige groene Tillandsia's groeien in regenachtige gebieden en de dikkere grijsbladige varianten groeien in drogere gebieden. water en voedingsstoffen worden via de schubben op de bladeren opgenomen uit de lucht.|
Als je goed kijkt naar de groeivorm van het blad zie je dat het blad eigenlijk allemaal kleine glijbaantjes zijn die naar het hart toe lopen. De glijbaantjes vangen het regenwater perfect op vanwege de groeistand en zo loopt het water over het blad het hart van de plant in. Het hart van de plant moet altijd vochtig zijn. Als je in je Tillandsia plant kijkt en er staat een laagje water in het hart dan gaat het goed met hem! 

Tillandsia's planten bloeien maar een keer! Als de bloem is uitgebloed zal er geen nieuwe bloem in de plant komen. De plant  gaat zaad aanmaken voor de volgende generatie. ze planten zich dus voort via zaad of door midden van stekken. als de moederplant bloeit gaat ze zijscheuten ontwikkelen en deze kunnen als ze groot genoeg zijn worden verwijderd en alleen verder groeien. Als je ze laat zitten aan de moederplant ontstaan op den duur erom dikke bossen van jonge en oude planten. Als je thuis zelf de stekken wil laten volgroeien zal dit langer duren dan bij de kweker.. er zullen na verloop van tijd wel bloemen ontstaan maar ze worden niet zo groot als de moederplant.