Interview met Klaus Wagener

 

 

Internationaal vermaarde bloemsierkunstenaars delen hun visie op rouwwerk en vertellen over hun culturele gewoontes als het om begrafenissen gaat. Deze keer: onze ambassadeur Klaus Wagener.

Welke tradities zijn er in Duitsland rondom begrafenissen en crematies en wat voor soort afscheidsbloemwerk hoort daarbij? Zijn er ook trends te signaleren? Aan het woord is Klaus Wagener, gerenommeerd bloemsierkunstenaar en eigenaar van BLOOM's magazine. Hij vindt het mooi om rouwwerk te maken: "Natuurlijk is het een trieste reden voor bloemen maar tegelijkertijd is mooi rouwwerk zo betekenisvol".

flower cross by Klaus Wagener BLOOMs

Afscheidsbloemwerk in de vorm van een kruis door Klaus Wagener © BLOOM's

Uit wat online onderzoek blijkt dat dood gaan in Duitsland een kostbare aangelegenheid is. Duitsers hebben de hoogste kosten vergeleken met alle andere Europeanen. Begrafenissen zijn duur, maar crematies ook, aangezien het verplicht is om ook as te begraven. Daarom zoeken steeds meer mensen naar een alternatief, zoals anonieme graven zonder grafsteen. Het doet je afvragen of mensen dan nog wel bereid zijn om ook geld uit te geven aan afscheidsbloemwerk? “Ja, dat zijn ze wel", antwoord Klaus desgevraagd, "omdat het een belangrijk onderdeel is van onze cultuur. Maar ze zullen zeker besparen op de kosten van de bloemen als het budget krap is."

Ik vind het net zo belangrijk om een betekenisvolle urndecoratie te maken

close up urn decoration by Klaus Wagener BLOOMs

In de meer traditionele regio's in Duitsland worden mensen doorgaans begraven, maar het verschuift wel meer richting cremeren. “Zelfs de oudere generaties overwegen nu eerder een crematie omdat het een meer praktische optie is. Ze willen hun kinderen niet belasten met de zorg en kosten van het onderhoud van een graf", legt Klaus uit.

Door deze verschuiving is de vraag naar urndecoraties toegenomen. De designs hiervoor zijn uiteraard kleiner en kosten daarom minder. Klaus: "Ik vind het belangrijk om ook in het geval van een urndecoratie een betekenisvol stuk te maken. Want ook al is het klein werk, je kunt er wel een ziel aan geven."

  

Klaus adviseert bloemisten om een paar goede voorbeelden te hebben van afscheidsbloemwerk, zodat klanten kunnen zien wat er allemaal mogelijk is. Daarnaast is het handig om goed contact te hebben met begrafenisondernemers. "Ik heb gemerkt dat mensen, net zoals bij een bruiloft, iets unieks willen, ook voor een begrafenis. Een standaard werk met witte lelies en chrysanten voldoet niet meer. Zorg er dus voor dat je je klanten 'scant' en bied hen de mogelijkheid van gepersonaliseerd afscheidsbloemwerk. Een stuk wat past bij degene die is overleden, wat hun verhaal vertelt. Dat is precies wat ik probeer te realiseren in al mijn ontwerpen.”

funeral wreath by Klaus Wagener BLOOMs

Rouwkrans van Klaus Wagener © BLOOM's