#FreestyleFreesia & Urban Roots - Een plek voor reflectie tijdens Fleuramour 2018

“Vlammend.” “Uitdagend.” “Een van de meest originele werken op FleurAmour.” Het zijn slechts enkele reacties op de #FreestyleFreesia installatie op FleurAmour 2018. Kristel van Dijk en Roos van Unen lieten in opdracht van Flower Factor en hoofdsponsor de Royal FloraHolland kwekers van Fabulous Freesia, in de ‘Kleine Kelder’ hun interpretatie zien van het thema ‘Urban Roots’. De twee jonge bloemsiertalenten combineerde de #FreestyleFreesia beweging die Flower Factor vorig jaar initieerde met hun eigen ideeën en kwamen tot een zintuigelijk spektakel met Freesia in de hoofdrol. 

DSC9689

 

Aan de bloemsierkunst voegden zij meerdere kunstvormen toe zoals street art graffiti en spoken word, voorgedragen in zowel Engels als Nederlands. De link met het thema Urban Roots en de verschillende kunstvormen leek hun logisch en passend bij het nieuwe imago van de Freesia. Roos van Unen:“De felle kleuren, het expressieve karakter en het rebelse element past wat ons betreft prima bij de Freesia. Niks braaf en klassiek, #FreestyleFreesia!”

Schets Freesia Fleuramour2018

Een samenspel van glooiende vormen, kleur, geur en een tot de verbeelding sprekend gedicht was het resultaat. De heerlijke geur van maar liefst 2.000 Freesia’s leidde je door het Kasteel Alden Biesen naar de ‘Kleine Kelder’, waarna je door de stem werd meegenomen door de kamer. De bezoeker begaf zich in een wereld vol zintuigelijke ervaringen; geur, zicht, geluid, maar bovenal reflectie, zowel letterlijk door middel van spiegels, als figuurlijk. Het gedicht stelde de bezoekers vragen zoals “Wie ben jij?” wat oproept tot het stilstaan bij wat zij ervaarden in het moment, maar ook in hun leven.

compilation freestylefreesia fleuramour 2021

[…]

– Hé wie ben jij?
Je maakt zoveel selfies, maar kijk je wel eens echt naar jezelf?
Niet om je haar te fatsoeneren, je kleren recht te trekken, maar om te zien wat voor mens daar staat.
– Hé wie ben jij?
Ben je wie je wilt zijn? Welke weg leg je af? Hier in deze stad. Hier op deze planeet.
Vergeet het stramien van de machine,
Het kabaal van het voortdenderende leven dat niet geleefd wordt.
Improviseer,
Freestyle zonder te vrezen,
Freestyle
[…]

 

Kristel en Roos kijken tevreden terug op hun FleurAmour avontuur. Hun wens was om de bezoeker te betoveren met hun Freesia installatie. Gezien de vele positieve reacties op de bloemenpracht en de combinatie van kunstvormen, mag deze missie als geslaagd worden beschouwd.

In opdracht van: Flower Factor.
Designers: Kristel van Dijk en Roos van Unen.
Hoofdsponsor: Royal FloraHolland kwekers van Fabulous Freesia.
Met dank aan: Jodeco Glass (glazen buisjes), Rob Braat (assistent designer), Nanne Boere (graffiti), Tine Tabak (gedicht en stem Nederlands), Robert Nederlof (stem Engels).