“Dat onze planten deze waardering krijgen had ik nooit durven dromen“

 

 

Hans Verboom en zoon Jos runnen samen hun Helleboruskwekerij en hebben een groot aantal bijzondere variëteiten in hun assortiment.

‘Helleborus specialist’ vinden zij een mooie typering van hun bedrijf, want ze kweken hun planten met uiterste zorg en oog voor de natuur.

Wandelend over het terrein vertelt Hans hoe hij jaren geleden de stap van boomkwekerij naar Helleborus maakte. Het was een spannende zet, eentje waarvan hij niet wist hoe die uit zou pakken. “Tot die ene dag, we waren inmiddels drie jaar bezig, dat ik geleverd had aan Waterdrinker en ze vroegen waar ik mijn handel dan had neergezet. Wat bleek; mijn hele levering was door de allereerste klant in de vroege ochtend al meegenomen! Toen wist ik dat we een goede keuze hadden gemaakt”, vertelt Hans.

Mijn bezoek valt midden in de topdrukte voor de heren Verboom. “Naar deze paar weken werken we het hele jaar toe”, zegt Jos. De telefoon gaat dan ook haast onafgebroken en het is aanpoten geblazen. “We leveren rechtstreeks aan onze klanten. Dat heeft zo zijn voor- en nadelen. Maar goed klantencontact is er op deze manier zeker", lacht Jos.

Hans Verboom Kwekerij Verboom

Hans: “Er word vrijwel volledig biologisch gewerkt. Alleen luizen zijn nog wel eens hardnekkig. Heb je daar in de tuin last van, plant dan een bolletje knoflook in de grond bij de Helleborus. En geef in het voor- en najaar mest voor extra weerstand.”

Nieuwsgierig als ik ben vraag ik Hans en Jos het hemd van het lijf, maar sommige zaken zijn nou eenmaal het “geheim van de smid”. Gelijk hebben ze. Wel vertelt Hans enthousiast over de ontwikkeling die ‘Verboom Beauty’ heeft doorgemaakt. Deze Helleborus is bij uitstek geschikt om binnen te houden. De bloemknoppen die rechtstreeks uit de grond lijken te barsten, symboliseren nieuw leven en maken het product dan ook extra gewild rond de kersttijd. En ze werken aan meer variëteiten die geschikt zijn voor binnen. Daarbij wil hij de hulp van bloemisten inroepen om mee te denken over een succesvolle marktintroductie.

Dat sommige klanten al in augustus bij ons bestellen, zie ik als groot compliment! 

Helleborus kweken is een vak apart. De finesse zit hem onder andere in de juiste potmaat. Jos: “Na een jaar moeten we inschatten hoe groot de plant zal worden. Liever een goed gevulde kleine potmaat dan een plant die iel oogt in een te grote pot.” Daarnaast is zoals voor de meeste kwekers het weer een grote factor. “Het is eigenlijk nog niet koud genoeg geweest, dus we lopen wat achter op ons normale schema”, legt Hans uit. Spannende weken zijn het, want ze moeten al hun handel uiterlijk eind maart kwijt zijn.

Wat hen als kweker gelukkig maakt, wil ik ook weten. “Als ik zie dat het pootmateriaal goed aanslaat”, zegt Jos meteen. “En als de organisatie lekker loopt.” Hans vult aan: “Dat mensen grote waardering hebben voor ons product. Sommige klanten bestellen al in augustus bij ons, dat zie ik als groot compliment!"


Meer over Kwekerij Verboom op hun website www.winterangels.eu