David Ragg: "Ik heb heel wat vreemde design verzoeken gekregen"

 

 

Een luchtig gesprek over het maken van afscheidsbloemwerk en zijn werk in Engeland.

herfst grafstuk David Ragg bijgesneden kleiner

Close up van een afscheidsbloemwerk in herfstsfeer van David Ragg

Voor bloemsierkunstenaar David Ragg, onze ambassadeur uit Engeland, is het maken van afscheidsbloemwerk een groot deel van zijn werk. Of het grote arrangementen zijn voor de familie of een gebonden boeket die mensen kopen op weg naar een uitvaart, het is allemaal dagelijkse kost. “Onze winkel staat in Bournemouth en we hebben vrij veel oudere inwoners die hier van hun pensioen genieten aan de kust. Daarom krijgen we veel rouwwerk bestellingen. En dat is ook de reden waarom het meeste van ons rouwwerk in traditionele Britse stijl is, legt David me uit. 

Ik heb afscheidsbloemwerk gemaakt in de vorm van auto's, vogels, zetels. En een paar borsten!

bird design by David Ragg klein
Een vogeldesign van David Ragg

Als het gesprek komt op vreemde verzoeken bij afscheidsbloemwerk, kan David daar ruimschoots over meepraten. Aangezien hij al 25 jaar bloemist is, begint hij op te sommen: "Ik heb rouwwerk gemaakt in de vorm van auto's, vliegtuigen, vogels, zetels, logo's, bokshandschoenen, boksringen, een piano. En een paar borsten! Dit was een verzoek van de kroegmaten van een overleden man die nogal een versierder was. Ze wilden hem op die manier eren. Ha, mooi toch?" 

"Wat nog meer... honden. Niet zomaar een hond, maar specifieke rassen. En ik heb een afscheidsbloemwerk gemaakt voor de begrafenis van een hond. Zijn baasjes wilden graag een bloemstuk in de vorm van een bot, maar toen het steekschuim eenmaal gevuld was met bloemen leek het meer op een grote vlinderstrik". Ik kan het niet helpen, maar schiet in de lach. Helemaal als David besluit met een dartpijl die uiteindelijk meer op een raket leek. "Maar dat is twintig jaar geleden, dus helaas heb ik er geen foto's van", lacht David. "Het werken met kant en klare steekschuimvormen is trouwens heel gebruikelijk in Engeland, vervolgt hij. Alleen met deze speciale verzoeken moet je haast ook een beeldhouwer zijn. En soms moet je er bij mensen toch op aansturen om voor een ander ontwerp idee te gaan."  

Eenmaal mijn tranen van het lachen gedroogd, zegt hij "Maar serieus, ik vind het mooi om afscheidsbloemwerk maken, juist vanwege het persoonlijke tintje wat mensen er aan toe willen voegen. Soms vragen ze me om er objecten in te verwerken die voor hen heel betekenisvol zijn. Of om specifieke bloemen te gebruiken die ook in de tuin van de overledene groeide. Zelf houd ik erg van de natuurlijke stijl; sprookjesachtig met wilde bloemen of een ontwerp met een tuin-gevoel. Bloemen zijn nou eenmaal de meest effectieve manier om je gevoelens en medeleven te uiten", besluit David.

spring garden and graveside design by David Ragg

Twee van David's favoriete designs: een 'voorjaarstuin' afscheidsbloemwerk die hij maakte voor de oma van een vriendin en een 'In Memoriam' stuk voor bij het graf. 

Lees meer over David, bekijk de How to Make video waarin hij laat zien hoe je een delicaat afscheidsbloemwerk maakt of bezoek zijn website