De trends van 2016

De trends van 2016 kennen een aantal belangrijke elementen. We gaan terug naar het aardse, denk aan handgemaakte potten en vazen van ruw materiaal, in combinatie met bloemen in krachtige kleuren. We halen de natuur in huis met organische vormen en texturen maar ook eenvoud & ontspanning staan centraal in 2016.

Tuinbranche Nederland, Branchevereniging VHG, Bloemenbureau Holland, IBulb en VLAM hebben gezamenlijk vier trends geformuleerd. Uit het thema van dit jaar, ‘Wakker’, worden vier stijlen afgeleid: Connect The Story, Reconsider Space, The World Beyond en More is More. Elk van deze stijltrends komen tot uiting via specifieke materialen en bijbehorend kleurenpalet.

Connect the Story

Dit jaar staat de natuur centraal, het ‘aardse’ vinden we in veel materialen terug. Materialen die bij deze trend horen zijn puur en authentiek, zoals gevlochten materiaal, keramiek, katoen, leer en transparant glas. We zien veel patronen met een natuurlijke uitstraling. Witte en groene tinten spelen de hoofdrol, aangevuld met terracotta, marsala en vrolijke kleuren worden naast elkaar gebruikt. Binnenshuis is er een grote voorkeur voor bladplanten die uit een bijzondere familie komen. Bijzonder zijn ook de bloemen met een aparte functie of vorm.

fieldbouquet

Veldboeket

eyecatcher

of een grote opvallende eyecatcher die in een vaas, pot of fles kan worden gebruikt. 

foto: welke.nl interieurjunkie.nl

venusvliegenval

Venusvliegenval                                                    

aloe

Aloe

Een paar voorbeelden van planten met een bijzondere functie of vorm zijn de Parapluplant, Kindje-op-moeders-schoot, Aloe of een Venusvliegenval. Bij de bloemen zien we o.a. de Vrouwenmantel, Zijdenbloem, Chrysant (spin) of Freesia.

foto: floraplanet.info / wikipedia.nl

 

The World Beyond

 Deze trend heeft veel weg van een sprookje, de vele decoratieve vormen nemen je mee in een droomwereld. De patronen bestaan uit vlekken, spatvormen, kleurverloopdessins en getekende en ietwat vervreemde blad-, tak en bloemmotieven. Je komt veelal pasteltinten tegen waarin paars een belangrijke rol speelt, aangevuld met goud, roze, donkerrood en gifgroen. In huis zien we veel rode en donkergroene bladplanten met een opvallende bladstructuur.

bloesem

Ook zien we bloesemtakken in pastelkleuren. Foto: moreplease.nl / welke.nl

worldbeyond

Dramatische rozen en kleurrijke orchideeën worden gecombineerd met weelderige takken. 

Foto: stekmagazine.nl

 

More is More

In deze trend zien we grote contrasten tussen vormen en compositie. Niet less is more, maar more is more. Alle combinaties zijn mogelijk! De energie, creativiteit en spanning spat er vanaf. Deze boeketten geven je een enorme boost aan kleur, vorm en patronen. Boeketten worden tegen een drukke achtergrond geplaatst, denk aan zwart/wit geruite motieven, gekleurde triangel vormen en gebloemde dessins.

moreismore

Bloemen worden bont met elkaar gecombineerd en vaak losjes in de vaas geplaatst.

celosia

Denk aan Celosia, Kangoeroepootje, Strelitzia, Anjer of Anthurium.

Foto: noordam.nl

guzmania

De planten zijn opvallend van vorm of bloem, zoals een Acalypha, Ananas of Guzmania.

Foto: newsplantsandflowers.com

 Reconsider Space

De naam zegt het al, bekijk de ruimte met andere ogen. De grens van het ‘gewone’ of beter gezegd het traditionele, verdwijnt langzaam. De grens vervaagd en we gebruiken de ruimte op een andere manier. Het vaasje wat we altijd in het raam hebben gezet kan nu ineens aan de muur hangen. Het vanzelfsprekende is niet meer zo vanzelfsprekend, wat betekent dat je meer dan ooit de vrijheid hebt om te experimenteren. Er ontstaan door deze verandering verrassende effecten in het gebruik van de ruimte. Deze leiden tot bijzondere volumes en verhoudingen. Om een apart effect te bereiken kan je ook het gebruik van ondergronden veranderen. Probeer het eens!

 

reconsider1

reconsider3 

reconsider5

 Foto: droomhome.nl

bron: woononline.nl / tuincentrumzaken.nl / trendbubbles.nl/ bloemenbureauholland.nl