Designer Bea Beroy: "Spanjaarden proberen de dood te negeren"

 

 

Hoe gaan uitvaarten er in de ons omringende landen er aan toe? Welke tradities zijn er en welke rol spelen afscheidsbloemen? Een gesprek met Bea Beroy.

Het is niet het vrolijkste onderwerp, maar het maken van rouwwerk is voor bloemisten nou eenmaal een groot (en mooi) deel van het werk. Tenminste, voor de sommigen. Spaanse bloemisten krijgen nauwelijks opdrachten voor afscheidsbloemwerk.

“Simpelweg omdat er geen tijd is om iets moois te maken”, legt Spaanse designer Bea Beroy uit. In Spanje worden overledenen al binnen vierentwintig uur begraven. “De naasten zijn overdonderd en in shock. Ze hebben zoveel te regelen en te verwerken in zo’n korte tijd, dat bloemen hen op dat moment niet zoveel kunnen schelen", vertelt Bea.

Er is geen tijd voor speciale verzoeken

Er worden wel bloemstukken gebruikt bij Spaanse uitvaarten, maar doorgaans worden deze verzorgd door het uitvaartcentrum zelf. Vaak hebben zij een eigen bloemenwinkel. En anders hebben ze een contract met een externe bloemenwinkel. Bea: “Bloemisten kunnen alleen werken met de bloemen die ze op dat moment in de winkel hebben staan. Er is geen tijd om bloemen te bestellen, speciale verzoeken in te willigen of op wat voor manier dan ook maatwerk te leveren. Daarom is het geleverde rouwwerk meestal vrij beroerd.”rouwwerk wit papier sfeer Fuerte Adios Chocolat close1 Beaafscheidsbloemwerk van Bea met Anthurium 'Adios Chocolate'

Het voelt haast alsof Spanjaarden de dood proberen te negeren

Allerzielen op 1 november is een belangrijke dag voor Katholieken, zeker ook in Spanje. Die dag herdenken mensen hun overledenen door een bezoek te brengen aan hun graf en bloemen neer te leggen. “Het waren altijd drukke dagen voor de bloemist, maar dat is aan het veranderen. De hoeveelheid bloemen die mensen kopen, wordt steeds minder. In de kleinere dorpen zijn de bloemenwinkels traditioneel nog steeds open op Allerzielen, maar in de grote steden zijn ze steeds vaker gesloten bij gebrek aan klandizie. Ook de toegang tot de begraafplaatsen is beperkt. De meeste begraafplaatsen zijn alleen te bezoeken op zondag en in de week voor Allerzielen. “Het voelt haast alsof Spanjaarden de dood proberen te negeren”, zegt Bea.

rouwwerk kruis close Bea

design van Bea met 'Pip Salmon' Chrysanten

Kleine Chrysanten noemen we gewoon ‘Dutch Daffodils'

De mensen die de tradities rondom Allerzielen nog wel in ere houden, kopen veelal verticaal gearrangeerde bloemstukken, die in een standaard bij het graf worden gezet. “We gebruiken daarom veel Gladiolen, vanwege de hoogte. En de grote soorten Chrysanten omdat deze zo’n lange vaasduur hebben. Deze Chrysanten worden in Spanje echt beschouwd als begrafenisbloemen, dus klanten zullen ze nooit voor een andere gelegenheid kopen. De kleinere soorten Chrysanten verkopen wel goed, maar dat is waarschijnlijk omdat we die gewoon ‘Dutch Daffodils’ noemen”, knipoogt Bea.

Gevraagd naar het soort rouwwerk wat zij zelf graag maakt, glimlacht Bea: “Ik denk niet dat mijn afscheidsbloemwerk naar de smaak van de meeste Spanjaarden is. Ik houd bijvoorbeeld van kleine kransen met subtiele kleuren en gemengde bloemen en blad. Ik vind het mooi als mijn ontwerpen de verschillende levensfases reflecteren. Van bloemen in de knop naar licht geopend tot in volle bloei, dat symboliseert de cyclus van het leven. En dat verschilt dus nogal met het traditionele Spaanse rouwwerk: grote kransen met wit en rood en grote bloemen toeven boven en onder. Of gigantische kistbekleding met alleen rozen. Dat is dan weer helemaal niet mijn smaak.”

De 'How to make' video's met Bea waarin zij bovenstaande designs stap voor stap uitlegt, worden binnenkort gepubliceerd. De volgende designer in deze interviewreeks is de Duitse Klaus Wagener.