"Een zonnebloem voor ieder slachtoffer"

 

 

Nederlandse bloemsierkunstenaar Jeroen Kip verzorgde het afscheidsbloemwerk voor de MH17 herdenkingsdienst.

 

Jeroen Kip is een Nederlandse bloemsierkunstenaar met drie bloemenwinkels in Nederland, La Difference. Hij heeft een veel affiniteit met het maken van rouwwerk. Of zoals hij het noemt: afscheidsbloemwerk. “Die benaming benadrukt meer de kern van het werk vind ik: persoonlijk, vol liefde en passie”, aldus Jeroen.

De verhalen raken me altijd weer

De wensen van de nabestaanden en de persoonlijkheid van de overledene staan voorop. “Ik bedien mijn klanten met mijn hart”, vervolgt hij. “Iedere nabestaande heeft zijn eigen verhaal over de overledene. Die verhalen worden vaak met ons gedeeld omdat we tijdens het bespreken van de bloemen vragen naar hoe de persoon was. Op deze manier kunnen we heel persoonlijk werken. De verhalen raken me altijd weer.”

zonnebloemenarrangement Jeroen Kip totaal

Een totaalplaatje van het afscheidsbloemwerk voor de MH17 herdenkingsdienst, met een zonnebloem voor ieder slachtoffer

“Ik ben nauw betrokken geweest bij veel nabestaanden van de MH17 vlucht. Naast veel persoonlijk afscheidsbloemwerk dat ik heb mogen maken, hebben we ook de gehele herdenkingsdienst mogen aankleden. Omdat het vliegtuig terecht was gekomen in een veld vol zonnebloemen en daar omheen granen en haver stonden hebben we voor de herdenkingsdienst deze materialen gebruikt. Iedere zonnebloem symboliseerde een slachtoffer.”

afscheidsbloemwerk Gloriosa Jeroen Kip

Persoonlijk afscheidsbloemwerk met Gloriosa door Jeroen Kip

In vergelijking met andere landen hebben Nederlanders veel tijd van het moment van overlijden tot het daadwerkelijke afscheid. Mede daardoor is het in Nederland gebruikelijk om veel afscheidsbloemwerk te hebben bij een uitvaart. Daarnaast zijn er in Nederland zoveel verschillende materialen en bloemen te verkrijgen dat het mogelijk is om zeer gepersonaliseerd afscheidsbloemwerk te maken.

afscheidsbloemwerk Jeroen Kip

Kleurrijk afscheidsbloemwerk van Jeroen Kip

De stijl die typerend is voor La Difference is heel natuurlijk. Jeroen: “De bloem gebruiken zoals de bloem groeit, dat vind ik mooi. Ook gebruiken we graag veel natuurlijke materialen en grassen. Omdat het persoonlijke element zo belangrijk is, verkopen we bijna geen rouwwerk uit voorbeeldboeken. Geen mens is hetzelfde tenslotte.”

Meer over Jeroen Kip: www.ladifferencebloemen.nl