In de meimaand, trouwmaand een interview met Giada Graziani van Don Florito. Zij werd al twee keer uitgeroepen tot beste bruidsbloemist van Nederland!

Hoe word je de beste bruidsbloemist van Nederland?

Door in ieder geval mee te doen en je werk te tonen. Ik heb mijn passie laten zien.

 

portrait giada

Blik en Bloos Fotografie

Wat maakt het dat jij al 2 jaar op rij die beste bloemist bent?

Wow… hmm ik maak gewoon hele mooie dingen. Denk dat dat het is. Ik ga niet zeggen dat ik de beste ben, dat vind ik  moeilijk.

 Is het techniek, hard werken, is het geluk?

Het is sowieso hard werken en vol overgave je werk uitoefenen. Wat betreft techniek, ik zorg er wel voor dat alles goed in elkaar zit. Het zijn geen hele moeilijke of extreme technieken. Ik wil gewoon mooie dingen maken en dat laat ik ook zien.

giada4

Blik en Bloos Fotografie

 Voor hoeveel bruiloften per jaar verzorg je het bloemwerk?

Ik heb mij gespecialiseerd in bruidsbloemwerk, van kleine huwelijken tot grote huwelijken. Het varieert per jaar tussen de 80 en 150 bruiloften. In 2015 heb ik er 120 gedaan en dat jaar daarvoor ook. Maar het gaat niet om de aantallen, het gaat om de inhoud van de bruiloften. De ene keer maak je alleen een bruidsboeket en wat corsages en de andere keer mag je de hele entourage van de locatie in de bloemen zetten.

 Hoe ga je te werk? Als iemand bij jou komt wat kan diegene dan verwachten?

Als iemand alleen in het wit wil trouwen dan zie ik dat wel als een uitdaging om daar een extra tint of een extra kleur aan toe te voegen.

Als iemand bij mij zijn/haar bruidswerk komt bespreken dan vind ik het sowieso fijn als iemand affiniteit heeft met mijn werk. Wat ik doe, mij daarin vertrouwt en ik ga altijd wel een stapje verder. Als iemand alleen in het wit wil trouwen dan zie ik dat wel als een uitdaging om daar een extra tint of een extra kleur aan toe te voegen. Wat ik maak is mooi en kwalitatief goed en ik wil dat het een bepaald gevoel bij mensen oproept. Als mensen ergens binnenkomen waar ons bloemwerk staat, wil ik dat er over gepraat wordt. Zo van, wow, die bloemen zijn gaaf zeg. Dan ben ik blij. Of als ik van een bruid te horen krijg dat ze boeket zo mooi vond, dat ze het de hele dag heeft vastgehouden.

Dan vind ik dat een compliment.

giada3

Blik en Bloos Fotografie

 Hoe kun je je vernieuwen als bloemist? Wat valt er nog te verbeteren of te leren?

Ohh, nu moet ik tips gaan weggeven…Het is niet aan mij om te zeggen wat andere bloemisten moeten verbeteren in hun werk. Het valt mij wel op dat de bloemen vaak te rauw zijn. Wanneer een huwelijk op zaterdag plaats vindt, schaf je je bloemen een aantal dagen van tevoren aan zodat de bloem open is op die ene dag. Mij lukt het ook niet altijd, maar het is wel mijn streven om op dag zelf open bloemen te hebben.

 Durven bloemisten genoeg te variëren, vind jij?

Je hebt 2 hele duidelijke groepen bloemisten in Nederland. De ene durft wat meer dan de ander.

giada

Blik en Bloos Fotografie

 Welke kansen laten bloemisten nog liggen?

Het bruidsboeket heeft gewoon een hele andere functie. Het moet op die dag mooi zijn

Misschien meer stil staan bij hetgeen wat we hier in Nederland allemaal kunnen krijgen wat betreft materiaal. En niet denken, dit boeket moet nog een hele week blijven staan. Het bruidsboeket heeft gewoon een hele andere functie. Het moet op die dag mooi zijn. Als bloemist met een winkel koop je bloemen in die vers zijn omdat de klant het nog anderhalve week op de tafel moet hebben staan.

Maar een bruiloft of een evenement is alleen voor dat moment. Al staat het bijna op instorten als het maar op dat moment mooi is. Dat is wat er omgeschakeld zou kunnen worden. En durven andere kleuren te pakken, combinaties te maken. Tot slot vind ik de afwerking heel belangrijk, dat de onderkant net zo mooi is als de bovenkant.

Voor Flower Factor maakte Giada ook een gave video tutorial van een BOHO Cascade boeket. Bekijk hem hieronder!

[youtube id=1hv9_5noif0][/youtube]

[youtube id=fuhfEf2VqK0][/youtube]

[youtube id=ST4o87RijAA][/youtube]

 

giada6

Interview Giada Graziani