Klassiek stilleven

 

 

 

In Londen kunnen we van 6 april t/m 29 augustus 2016 in het National Gallery in Londen genieten van de bloemschilderijen van de vroege 17e eeuw tot hun hoogtepunt in de late 18e eeuw. The National Gallery presenteert een overzicht van prominente kunstenaars in het genre, zoals Ambrosius Bosschaert de Oude, Jan van Huysum en Rachel Ruysch. De tentoonstelling trekt ook een verband tussen de ontwikkeling van bloemschilderijen in Nederland en de toenemende interesse in botanie, horticultuur en het fenomeen ‘tulpmania’ in de Nederlandse Gouden Eeuw.

Bekijk meer tentoonstellingen over bloemen

piec2

Painting : Garcia y Rodriguez / Bosschaert_JanBaptist

Klassiek stilleven lijkt weer erg onder de aandacht te komen bij veel mensen, niet alleen de schilderijen blijven prachtig en tijdloos maar tegenwoordig kunnen we ook genieten van 'echte stillevens in een vaas' een centerpiece van bloemen. De vertaling van het doek naar de keukentafel en andersom lijkt onvermijdelijk. De florale designs worden op hun beurt weer gefotografeerd zodat het kunstwerk van de echte bloemen bijna lijkt op een geverfd schilderij en vice versa.

piece3

Photo: Bas Meeuws/ www.basmeeuws.com

Piece Bas Meeuws

Photo: Bas Meeuws/ www.basmeeuws.com

Veel fotografen die op deze manier werken maken ook portretten in de stijl van 17de-eeuwse schilderijen. Wat ze verder gemeen hebben is dat ze er uren over kunnen doen om precies de juiste opstelling te maken en daarna nog veel aandacht aan de meest geschikte belichting besteden.

Bekijk meer fotografen...

piece1

Painting: Roderic o'Conor / Hans Bollongier

Piece George Bruce

Painting: George Bruce

Piece PaulGauguin

Paul Gauguin

Piece hanneke frankema

Florist Hanneke Frankema / Photo Nico Alsemgeest