Groen Doen in de Klas - nieuwe sponsoren gezocht

Lesprogramma ‘Groen Doen in de Klas!’ is succesvol, bestuur stichting zoekt sponsoren voor uitbreiding

Het vorig jaar lente geïntroduceerde lesprogramma 'Groen Doen in de Klas!' is inmiddels door ruim 76.000 basisschoolleerlingen uit de groepen 5 en 6 in gebruik genomen. De leerkrachten waardeerden het lesprogramma gemiddeld met een 7,9. Het resultaat overtreft de verwachtingen en daarom is het bestuur van de stichting ‘Groen Doen in de Klas!’ op zoek naar sponsoren om de leerlijn verder uit te kunnen breiden naar de groepen 7 en 8 en de groepen 3 en 4.

Schermafbeelding 2019 10 10 om 12.39.15
Artikel uit het werkboekje met thema Winter


‘Groen Doen in de Klas!’ is ontwikkeld door Flower Factor en Young Crowds met als doel kinderen te enthousiasmeren voor bloemen, planten en de groene sector als geheel. Bovengenoemde cijfers laten zien dat er belangstelling is voor lesmateriaal over de bloemen- en plantensector. Er valt ook nog zoveel meer te vertellen! Flower Factor en Young Crowds werken momenteel daarom achter de schermen hard aan een uitbreiding. Het bestuur is gemoeid met het rondkrijgen van de subsidiëring voor een vervolg van het project.

groen doen in de klas winter  

De wens is om leerlingen gedurende hun hele basisschoolperiode te prikkelen met ‘Groen Doen in de Klas!’, om zo belangstelling voor de sector te wekken en de aanwas van nieuwe groenprofessionals en groenliefhebbers te stimuleren. De uitbreiding van het lesprogramma naar de groepen 7 en 8 staat als eerste op de planning, gevolgd door een uitbreiding naar de groepen 3 en 4. Daarvoor zijn echter nog dringend fondsen nodig. Bedrijven en organisaties die belangstelling hebben een bijdrage te leveren aan de verdere ontwikkeling van ‘Groen Doen in de Klas!’ kunnen contact opnemen met het bestuur van de stichting Groen Doen in de Klas! via groendoenindeklas@youngcrowds.nl


Vier werkboekjes en een digitale leeromgeving

De leerlijn 'Groen Doen in de Klas!' voor groep 5/6 bestaat uit 4 werkboekjes waarin telkens één seizoen centraal staat. Er is oog voor wat bloemen en planten voor je kunnen betekenen; van het verbeteren van je concentratievermogen tot het zuiveren van de lucht. Daarnaast worden kinderen aangemoedigd zelf creatief aan de slag te gaan met groen. Naast de boekjes is er een uitgebreide website. De combinatie van lesmateriaal op papier en interactief digitaal materiaal zorgt voor een bredere implementatie op de Nederlandse basisscholen. In de digitale leeromgeving kunnen kinderen door middel van video's een kijkje nemen bij de bloemist, groothandel, veiling en kweker. Ook is de website voorzien van nieuws uit de sector en de natuur en staat er een leuke groene agenda online waar ouders op in kunnen spelen.

Schermafbeelding 2019 10 09 om 11.48.10

Bloemisten geven gastlessen

Inmiddels hebben vele bloemisten door het hele land zich gemeld bij ‘Groen Doen in de Klas!' die bereid zijn om gastlessen in de klas te verzorgen. Daarmee wordt groen ook fysiek in het klaslokaal gebracht. Via een ‘winkelkiezer’ kunnen scholen een deelnemende bloemist in de buurt vinden.

Een 7,9 voor 'Groen Doen in de Klas!'

Scholen geven 'Groen Doen in de Klas!' een 7,9. De lesstof sluit aan op twee kerndoelen van het basisonderwijs, die door het Ministerie van Onderwijs zijn geformuleerd:

* • Veel voorkomende bloemen en planten onderscheiden en benoemen,
* • Leren over de bouw en functie van planten.
Leerkrachten zijn continu op zoek naar lesmateriaal om leerlingen te inspireren en te enthousiasmeren. Extra lesmateriaal aansluitend op deze twee kerndoelen is dus een welkome aanvulling gebleken.


Het digitale lesmateriaal is te vinden op www.groendoenindeklas.nl