Op bezoek bij Anthuriumkwekerij Fuerte Planta

 

 

Welk traject hebben Anthuriums afgelegd voor ze bij jou in de bloemenwinkel staan? Flower Factor kijkt achter de schermen bij de mannen van Fuerte Planta.

570A69821

Per 4 weken worden 13.000 planten geplaatst voor de opkweek.

Broers Menno en Jordi van der Lans staan aan het roer van Anthuriumkwekerij Fuerte Planta, partner van Flower Factor. In de kassen staan talloze soorten in verschillende fases; van testfase tot eindproduct, klaar voor de verkoop. “We zijn in aantallen de kleinste Anthuriumkweker van Nederland”, zegt Menno bescheiden. “Maar dat is een bewuste keuze, wij willen liever focussen op speciale soorten voor de bloemist dan ons richten op de massa. Met die grote jongens kunnen en willen we niet concurreren.”

570A69751

Fuerte Planta's nieuw soort: de Adios Special, die vanaf eind 2016 verkrijgbaar is. Het opkweken van de Anthurium duurt 45 weken. Een nieuw soort op de markt brengen neemt in totaal 2 jaar in beslag.

Veel gebeurd nog met de hand, zoals het oppotten van de stekken. Dan voeren we gelijk een kwaliteitscontrole uit.

 Als relatieve nieuweling in de branche kijk ik m’n ogen uit en stel alle vragen die in me opkomen. Hoe werkt die machine? Hoeveel planten hebben jullie staan? Waarom staan alle potten los op de grond? En hoe lang duurt het voor de planten klaar zijn voor de verkoop? Menno en Jordi leggen het met plezier en glinstering in hun ogen uit. De indeling van de kas, de op maat gemaakte machines, de werkwijze, alles komt wel aan bod. “Veel gebeurd nog met de hand, zoals het oppotten van de stekken. Dan voeren we gelijk een kwaliteitscontrole uit”, vertelt Jordi. Kwaliteit staat hoog in het vaandel, evenals klantvriendelijkheid en duurzaamheid.

570A69401

Mini Anthuriums in de testfase, die minstens een jaar duurt.

Al wil een klant slechts twee planten, dan kan dat. “Want wat moeten sommige bloemisten met een tree met tig dezelfde planten? We leveren graag op maat”, aldus Menno. Via What’s App hebben de broers rechtstreeks contact met hun klanten. En ook op Facebook etaleren ze hun bijzondere waar. Dat leverde zelfs een klant in Madagascar op. “Menno: Er zijn daar maar twee bloemenwinkels, dus is het niet bepaald een groot afzetgebied, maar het is wel gaaf!” 

570A69711

Dan laat Menno een zakje met zaagsel zien waar minuscule mijten in zitten. “We bestrijden plagen tegenwoordig geheel biologisch. Het is weliswaar een duurdere maar ook effectievere methode om schade aan de planten door tripslarven en luizen tegen te gaan. En we maken sinds 2014 gebruik van aardwarmte, een investering die zich nu al heeft terugbetaald.” 

570A69621

Deze Anthurium heeft zogeheten ‘groene oortjes’: groene randjes aan de bloemen

Als Jordi en Menno de aardwarmte installatie tonen, stap ik enigszins opgelucht uit de kas. Met een luchtvochtigheid van zeker 100% en een temperatuur van minstens 35 graden neem ik mijn hoed af voor de mannen die hier dagelijks staan te buffelen. Kost wat zweetdruppels, maar dan heb je wel de mooiste Anthuriums!