Pasen in Spanje: Florale tradities en moderne vieringen

Pasen wordt door vele katholieken gevierd. In Nederland wordt Pasen ook gevierd, maar vaak genoeg lijkt de focus verschoven naar de gezelligheid van het zoeken naar Paaseieren en het decoreren van de tafel voor de Paasbrunch. Het is is een goed excuus om je huis op te fleuren met geurige lente bloemen.

Moderne tijden heeft deze verschuiving in gang gezet. Natuurlijk worden eieren, bloembollen en over het algemeen lente bloemen geassocieerd met de tijd rond Pasen en de vernieuwing van het leven. Dit is iets dat heel dicht bij de oorspronkelijke religieuze betekenis van Pasen ligt. Om te begrijpen hoe Pasen in een ander land wordt gevierd, hebben we een van de Spaanse ambassadeurs van Flower Factor een aantal vragen gesteld. Alex Segura Arana legt uit hoe Pasen wordt gevierd in Spanje en welke rol bloemen spelen.

Alex working

Tradities en Santa Semana
De moderne tijd brengt ook de verandering van tradities rond Pasen met zich mee. Echter, Spanje is een katholiek land en de religieuze tradities zijn eeuwenoud. De week in opmars naar Pasen wordt de Heilige Week of Santa Semana genoemd en dateert uit het jaar 1150. Het is een tijd waarin veel dagelijkse processies plaatsvinden om Jezus, de Maagd Maria en de vele beschermheiligen te eren, te herinneren en te aanbidden. Terwijl de beelden tijdens een processie door de stad worden gedragen, komen mensen naar hen toe om naar hen te kijken en hun toewijding te tonen. "Elk beeld hoort bij een broederschap of Hermandad die zorgt voor de versiering, het onderhoud en de decoratie van het religieuze beeld dat in de processies wordt gebruikt. Natuurlijk zijn deze beelden prachtig versierd met bloemen."

In heel Spanje wordt Pasen op verschillende manieren gevierd. Van glamoureus tot sober, verschillende steden vieren Pasen op verschillende manieren. "Hier in Barcelona, mijn geboorteplaats, wordt Pasen niet meer op de traditionele manier gevierd. Het zuidelijke deel van Spanje is nog steeds erg streng, dus deze processies met de florale schoonheid worden op grote schaal georganiseerd. Sevilla staat bekend om zijn meest traditionele Santa Semana."

semana santa sevilla 38803994 istock.jpg 369272544
foto credits: spain.info

Arrangementen en de bloemkeuze
Bloemen spelen een belangrijke rol in de decoratie van de beelden. Vaak is het plateau waarop deze religieuze afbeeldingen worden uitgevoerd opgevuld met bloemen, waardoor een tapijt ontstaat met één soort bloem met slechts één kleur.

Meestal worden klassieke vormen gebruikt voor decoraties, zoals tapijten of afgeronde rechthoeken, en de gebruikelijke kleuren die bij het beeld horen. Jezus is meestal versierd met rode bloemen waarmee het bloed wordt gesymboliseerd, maar wordt ook vaak versierd met blauwe irissen. Maria of Esperanza Macarena wordt getoond met witte, crème en soms zachtroze bloemen die de reinheid symboliseren.

De klassieke bloemenkeuze valt vaak op rozen en anjers, maar Freesia wordt nu ook veel gebruikt. In de minder traditionele steden worden ook andere bloemen gebruikt.

Helaas laat de traditie vaak niet veel ruimte over voor creatieve vrijheid, maar de resultaten en processies zijn desalniettemin mooi.

De moderne viering
In moderne delen van het land wordt de traditionele Santa Semana met de dagelijkse processies gevierd door een aantal mensen. Afgezien van de processies, zijn er geen andere tradities met betrekking tot Pasen in Spanje. "Mensen in Spanje versieren hun huis normaal gesproken niet speciaal voor Pasen. Pasen valt echter samen met het ontwaken van de lente, dus je kan allerlei soorten bollen vinden in de bloemenwinkels en bij mensen thuis. "

Net als in Nederland betekent de paasperiode voor niet-religieuze mensen dat ze wat vrije tijd hebben en maken dan plannen voor uitstapjes. Het maakt niet uit hoe je het viert, het is een tijd waarin we allemaal het leven, licht en de seizoenswisseling omarmen.