Vrouwendag: bekend maar niet overal groots gevierd

 

 

De dag waarop wordt gevierd wat vrouwen hebben bereikt op sociaal, politiek en economisch vlak is wel bekend, maar wordt niet overal groots gevierd. In Rusland is het in ieder geval wel een belangrijke dag.

Onze Russische Flower Factor collega Irina Solovyova woont al 15 jaar in Nederland maar deelt met plezier de gewoontes rondom Vrouwendag in haar thuisland.

Meestal kreeg je Mimosa

“In Rusland wordt sinds 1913 Vrouwendag gevierd en in 1917 werd het een officiële feestdag. Het is voor Russen een belangrijke traditie en vrouwen krijgen die dag veel kadootjes en bloemen. Toen ik opgroeide waren bloemen het mooiste en meest kostbare cadeau wat je kon krijgen. Maar bloemen waren een schaars goed. Meestal kreeg je dan Mimosa; dat groeide in de zuidelijke staten van de Sovjet Unie en was een van de weinige bloemen die in die tijd van het jaar verkrijgbaar was.” 

Image 1

Maar bloemen waren niet de enige optie: "Op school werden de jongens ook geacht kadootjes mee te brengen voor de meisjes op 8 maart. Meestal waren dat dan taartjes of snoepjes. Maar ze hadden geen reden om jaloers te zijn. Op 23 februari waren zij al in de watten gelegd met zelfgemaakte kaartjes en kadootjes in het kader van Dag van de Verdedigers van het Vaderland." 

Van je baas kun je zomaar een dag vrij krijgen!

Tegenwoordig zijn bloemen natuurlijk volop verkrijgbaar in Rusland en is het de drukste tijd van het jaar voor de bloemisten. "Rozen en Chrysanten zijn populair, maar eigenlijk maak je Russische vrouwen met alle bloemen wel blij. De bloemen zijn niet alleen voor jou als vrouw of vriendin; traditioneel gezien geven mannen ook bloemen aan hun moeder, zus, oma en andere vrouwen die belangrijk zijn in hun leven. En van je baas kun je zomaar (een gedeelte van) de dag vrij krijgen!"  

Op de vraag waarom Vrouwendag zo populair is in Rusland, antwoord Irina: "Het is een gekoesterde traditie die bij alle Russen bekend is. Toen in met mijn Nederlandse man een aantal jaren in Moskou woonde, kon hij er niet omheen. Daarbij hebben we in Rusland niet zoiets als Moederdag, dus dat kan ook deels verklaren waarom deze dag wel zo belangrijk is. Sinds we weer in Nederland wonen, krijg ik alleen bloemen voor Moederdag. Dat is hier traditie, Vrouwendag leeft hier gewoon niet. Nog niet!"